Hlavní obsah

Dávky aktivním, jinak poukázky

Právo, hčk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balík reforem se ještě nedotknul výplat všech sociálních dávek. Vláda totiž reformu veřejných financí rozdělila do více kroků a na některé přijde řada až v druhé vlně, někdy v příštím roce.

Článek

"Chceme podporovat aktivní chování občanů," řekl Právu ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. To podle něj bude znamenat, že výplata sociálních dávek bude více vázána na hledání práce. "Bude-li člověk přijímat rekvalifikace, programy dalšího vzdělávání, jednorázové registrované práce, veřejně prospěšné práce, nemusí se obávat, že by o výplatu dávek přišel," tvrdí Nečas.

Naopak občané, kteří budou dlouhodobě a opakovaně aktivní přístup k hledání práce odmítat, o finanční dávky nakonec přijdou. "Místo nich se dočkají pouze věcného zajištění, nikoliv životního, ale existenčního minima," uvedl ministr.

Znamená to, že dostanou poukázky na nákup jídla nebo jiných základních potřeb nikoliv do částky 3126 korun, což je dnes životní minimum jednotlivce, ale jen do výše 2020 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám