Hlavní obsah

Zahraniční obchod v únoru skončil rekordním přebytkem

PRAHA

Rekordní měsíční přebytek 13,6 miliardy Kč zaznamenal v únoru zahraniční obchod České republiky, což činí meziroční nárůst o 8,8 miliardy. Příznivě působil především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky a pokles schodku v obchodě s minerálními palivy.

Článek

Podle středečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vývoz v únoru ve srovnáním s loňskem vzrostl o 19,5 procenta a dovoz stoupl o 14,5 procenta.

"Výsledek předčil veškerá očekávání," komentoval nejvyšší přebytek v historii analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. "Růst exportu o 19,5 procenta je výborný výsledek. Hlavní zásluhu mají co jiného než auta a elektronika," dodal.

Zároveň ale upozornil, že březnovou obchodní bilanci pravděpodobně negativně ovlivní zdražení ropy. Dosud právě levnější ropa spolu s vývozem strojů bilanci vylepšovaly. Ropy a plynu se navíc kvůli teplému počasí nemuselo dovézt tolik jako minulý rok.

Vývoz netáhnou jen auta

Ekonom Pavel Sobíšek z HVB Bank upozornil na to, že na dobrém výsledku se nepodílel pouze a jen vývoz aut. "K vysokému růstu exportu došlo zřejmě hlavně u strojů a průmyslového spotřebního zboží. Zlepšení bilance obchodu meziročně o tři mld Kč u posledně jmenované skupiny je největším překvapením," uvedl.

Česko vyváží zboží především do zemí EU, přebytek se státy sedmadvacítky stále roste, naopak se státy mimo EU je ČR v mínusu a schodek se stále zvetšuje. Jen s Čínou se meziročně prohloubil o 3,6 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám