Hlavní obsah

Vláda odpoledne představí daňovou reformu

– PRAHA

Kabinet Mirka Topolánka v úterý odpoledne představí svoji daňovou a sociální reformu. Některé její body jsou již známy. Stále zatím nelze přesně říci, kdo a jak na nich vydělá, případně prodělá. Mezi nejdiskutovanější body, které by vstoupily v platnost od ledna příštího roku, patří jednotná daň z příjmu fyzických osob ve výši 15 procent.

Článek

Z výpočtů založených na dosud zmiňovaných slevách na dani ale vyplývá, že nová daň z příjmů má být pro většinu lidí výhodnější než dosud. Základní sleva na dani má být od ledna 2070 korun měsíčně (dosud 600 korun) a 870 korun na jedno vyživované dítě měsíčně (dosud 500 korun).

Každému nebude dáno stejně

Každý by si ovšem nepolepšil ve stejné míře. Nejvíc by získali lidé s velmi vysokými příjmy a po nich zaměstnanci s nejnižšími příjmy.

Zaměstnanec se mzdou 10 000 korun by získal 720 korun (bez slevy na dítě ) nebo 1505 korun (2 děti). Zaměstnanec s běžným příjmem 20 000 korun by měl nižší daň o 38 korun (bez slevy) nebo o 778 korun (se slevou na dvě děti).

Jak se má zvýšit čistá mzda (Kč)
mzda (Kč)bezdětnídvě děti
10 000+ 720+ 1505
15 000+ 226+ 966
20 000+ 38+778
25 000+ 83+ 823
30 000+ 171+ 911
50 000+ 1630+ 2370
80 000+ 3939+4679
zdroj: výpočet Právo, na základě slev 2070 Kč měsíčně na poplatníka a 870 Kč na jedno vyživované dítě, bez kalkulace odečtů penzijního připojištění, životního pojištění a úroků z úvěrů na bydlení.

Čísla je ovšem nutno brát jen jako velmi předběžná. Stačí totiž například,aby v konečném verzi byly jiné slevy na dani a ze zisku může být prodělek a naopak.

Reforma by měla zastavit zadlužování země, proto vláda chce zrušit některé dávky, jež zavedl předešlý kabinet. Jednalo by se například o tzv. pastelkovné, tedy příspěvek rodinám, jejich děti jsou do první třídy, nebo pohřebné. [celá zpráva]

Jiné změny v daních vytáhnou z našich peněženek peníze navíc. Zavést by se měly i poplatky u některých lékařů. Podražit by měli také některé potraviny, protože by se měla zvýšit nižší sazba DPH z pěti na devět procent.

Právě kvůli tomuto zdražení se pak může stát, že většina lidí na úlevách na daních nakonec nevydělá.

Nejistý vysledek

Vláda bude ale mít s prosazením reformy problémy, protože ve Sněmovně má podporu sta hlasů, což nestačí. Bude muset spoléhat na opoziční poslance. Například nezařazení poslanci Miloš Melčák či Michal Pohanka, kteří před několika měsíci opustili ČSSD, v poslední době Topolánkovu kabinetu pomohli.

Sociální demokraté jsou k návrhu reformy veřejných financí skeptičtí. S tím, co o vládních plánech zatím vědí z médií, ale nesouhlasí, jak se vyjádřil předseda strany Jiří Paroubek po jednání nejužšího vedení ČSSD. Podrobněji se k reformě vyjádří ve středu, až si její návrh prostuduje.

Trhliny se objevily už i v koalici

Poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý má vážné výhrady k vládnímu návrhu daňové reformy. Bude prý ještě zvažovat, zda pro takový plán ve sněmovně zvedne ruku.

"Je to jenom torzo nebo možná maketa reforem," řekl Tlustý. Vládní koncept podle něj nepovede ke zjednodušení daňového základu ani ke zjednodušení daňového přiznání. Daňová reforma prý navíc není navázána na sociální systém a důchodovou reformu.

Reklama

Související články

Česko čeká daňová a sociální revoluce

Českou republiku čeká od ledna příštího roku daňová a sociální revoluce. Ministři financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a práce a sociálních věcí Petr Nečas...

Výběr článků

Načítám