Hlavní obsah

V CzechInvestu to vře, většina zaměstnanců hrozí výpovědí

PRAHA

Vládní agentuře pro podporu podnikání a investic CzechInvest hrozí hromadné výpovědi zaměstnanců, kteří nesouhlasí se způsobem, jakým ministr průmyslu a obchodu Martin Říman odvolal generálního ředitele agentury Tomáše Hrudu. Svou budoucnost v CzechInvestu zvažuje 246 z 313 zaměstnanců agentury, tedy téměř 80 procent.

Článek

"My, vedení a zaměstnanci agentury CzechInvest, jsme hluboce znepokojeni odvoláním generálního ředitele Tomáše Hrudy a okolnostmi, za kterých proběhlo. Současně nesouhlasíme s důvody, kterými bylo toto rozhodnutí vysvětleno v médiích a na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Tato obvinění jsou nepravdivá, což lze snadno doložit," uvedlo v prohlášení vedení a zaměstnanci CzechInvestu.

Způsob odvolání podle nich zpochybňuje dosud výborné výsledky agentury CzechInvest jak při podpoře podnikání ze strukturálních fondů, tak v přílivu zahraničních investic.

Výpověď dal i druhý muž CzechInvestu

Ministr Martin Říman odvolal Hrudu z funkce minulý týden. Důvodem byly závažné systémové a organizační nedostatky zjištěné ministerskou kontrolou. I dnes potvrdil ministr Říman, že na svém rozhodnutí trvá. Zároveň uvedl do funkce nového generálního ředitele Romana Čermáka. Ten dosud působil na Magistrátu města Brna.

Podle zpravodajského serveru Euro Online se rozhodl podat výpověď také bývalý ředitel CzechInvestu Radomil Novák, který dosud působil jako zástupce agentury v Kalifornii. "Rozhodl jsem se, že s ohledem na nedávné události v CzechInvestu podám výpověď a ukončím své téměř dvanáctileté působení v agentuře, kterou jsem spoluvytvářel od dob, kdy měla asi 20 lidí," uvedl Novák.

Říman se výpovědí nebojí

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman se neobává, že nespokojenost zaměstnanců CzechInvestu ohrozí fungování agentury. "Nepředpokládám, že dá výpověď 250 zaměstnanců. Něco jiného je se podepsat na nějakou emotivní podpisovou listinu a něco jiného je požádat o rozvázání pracovního poměru," řekl Martin Říman.

"Nicméně ten, kdo uvažuje způsobem, že CzechInvest je jejich vlastní podnik a oni rozhodují o tom, kdo ho bude řídit a kam ho bude vést, tak takovým lidem bych doporučil, aby na rozvázání pracovního poměru přistoupili," zhodnotil situaci v CzechInvestu ministr Říman.

Reklama

Související témata:

Související články

Říman odvolal šéfa CzechInvestu

S okamžitou platností odvolal v pátek ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS)z funkce generálního ředitele agentury na podporu podnikání a investic...

Výběr článků

Načítám