Článek
DPH na hostinské služby po vstupu do EU vzrostla z pěti na 19 procent. Očekávaný přínos státní kase se však nedostavil, neboť tržby majitelů restaurací a pohostinských zařízení v reakci na růst daně klesly - například v roce 2005 podle Českého statistického úřadu o pět procent.
Jak vysvětluje prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka, provozování restaurace přestalo být kvůli 19procentní sazbě pro mnohé podnikatele zajímavé, a proto raději ukončili činnost.
Podle Hlinky navíc "někdo našel v legislativě mezery, které mu umožní, aby přestal platit DPH a tím pádem na tom stát prodělává".
Platbám DPH se prý vyhýbají například různé privátní kluby, jejichž majitelé sice oficiálně neprovozují hostinskou živnost, ale lidé se v nich mohou koupit běžný hospodský sortiment za nižší ceny. "Na rozdíl od legálních stravovacích zařízení nejsou zatíženy povinnostmi souvisejícími s provozováním živnosti hostinská činnost," upozornil Hlinka.