Hlavní obsah

Češi chtějí žít zdravě, zájem o biopotraviny roste

ČR

Kdo chce v Česku rozjet podnikání související s biopotravinami, určitě neprohloupí. Zájem o tyto chemií nezasažené produkty totiž i přes jejich vyšší cenu stoupá - podle odborníků se obrat na českém trhu biopotravin může během čtyř let více než ztrojnásobit na zhruba 2,5 miliardy korun v roce 2010.

Článek

Jak uvedl Tom Václavík z agentury Green marketing, loni Češi utratili za potraviny v bio kvalitě 760 miliónů korun, což  je ve srovnání s rokem 2005 o 59 procent více. V dalších pěti letech lze podle Václavíka očekávat růst o 30 až 40 procent.

Spotřeba biopotravin v Česku je výrazně pod průměrem starých členských zemí EU. Loni představovala zhruba 2,6 eura na osobu, zatímco například v Německu to je 56 eur.

Jedním z důvodů je skutečnost, že při nákupu biopotravinje třeba sáhnout hlouběji do kapsy. Cenové rozdíly se velmi liší podle jednotlivých výrobků, mohou ale činit i stovky procent. Podle odborníků je to způsobeno náročnějším způsobem bioprodukce a zpracování s velkým podílem ruční práce. Roli hrají i vyšší náklady na balení a distribuci malých šarží.

Pomoci chce i stát

Rozvoj ekozemědělství a biopotravinářství se snaží podpořit i stát. Zatímco v loňském roce šly na propagaci ekologického hospodaření čtyři miliony korun, letos by to mělo být více než šest milionů korun.

"Naším společným cílem je nejen zvýšit mezi spotřebiteli zájem o tuzemskou produkci z ekologického zemědělství, ale také oslovit další zemědělce, aby se zaměřili na výrobu bioproduktů a v širší míře také na jejich zpracování. Nabídka domácí bioprodukce je totiž nedostatečná a rostoucí poptávku spotřebitelů zajišťují obchodníci dovozem," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám