Hlavní obsah

Aeru svitla naděje, letouny L-159 možná koupí Nigérie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česko vyjednává s Nigérií o prodeji nepotřebných letounů L-159 z výzbroje české armády. Podle náměstka ministryně obrany Martina Bartáka by Česko mohlo do této africké země dodat přibližně 10 až 15 letounů a hodnota obchodu by se pohybovala v miliónech dolarů.

Článek

O celé záležitosti Barták v pondělí jednal s nigerijským státním tajemníkem pro obranu Mike Onolememen Oziegbem, přesnější údaje o ceně a množství však podle armády vyplynou teprve z dalších konkrétních jednání v příštích týdnech.

"Cena ještě nebyla určena. Bude ji stanovovat vláda," řekl Barták. Během rozhovorů v Praze by česká strana chtěla stanovit podmínky pro uzavření alespoň předběžného kontraktu.

Pokud se obchod uskuteční, bude to vůbec poprvé, kdy se výrobci letounů Aeru Vodochody podaří letouny prodat do zahraničí. Na projektu se podílejí také firmy Škodaexport a Pamco.

Podle Bartáka Česko o prodeji L-159 vyjednává také s dalšími zeměmi, jako například jsou Indonésie nebo Gruzie. "Jako reálná se jeví také Jižní Amerika," dodal.

Afričané mají zálusk i na Věru

Češi s nigerijskou delegací jednali také o širší spolupráci ve vojenské oblasti. "Velký zájem je o naše pasivní sledovací systémy typu Věra," řekl Barták.

Češi by se také mohli podílet na servisu pro letadla L-39, které jsou ve výzbroji nigerijské armády. "Tyto aktivity my podporujeme, speciálně opravy letounu L-39, protože by se na něm podílel náš státní podnik LOM Praha," uvedl. Češi by také mimo jiné mohli zajišťovat opravu nebo modernizaci vrtulníků Mi-24.

USA by neměly mít námitky

Barták považuje Nigérii za solidního a stabilního partnera. Případný prodej vojenské techniky do Nigérie by proto neměl vadit ani Spojeným státům. Právě Američané před časem protestovali proti prodeji šesti systémů Věra do Číny, především z bezpečnostních důvodů. Praha nakonec obchod zrušila s odůvodněním, že "není v zájmu České republiky".

Pardubickou společnost Era, která Věry vyrábí, loni koupila americká firma Rannoch Corporation zabývající se mimo jiné produkcí softwaru pro Pentagon. Jednu testovací verzi koupily USA a systém získalo i Estonsko. Nikdo jiný si ho ale zatím koupit nemohl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám