Hlavní obsah

PPF Investment chce přes Campaspol dostat Setuzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Společnost PPF Investments požádala antimonopolní úřad o schválení majetkového vstupu do firmy Campaspol Holding, která ovládá rozhodující podíl v ústecké Setuze. Prostřednictvím firmy AB Credit chce Campaspol ovládat společně s jeho současným spolumajitelem Via Chem. Informaci na svých stránkách zveřejnil antimonopolní úřad.

Článek

Campaspol, kterou nyní společně vlastní majoritní vlastník ústecké Spolchemie společnost Via Chem Group a německá firma Campa-Biodiesel, je stoprocentním vlastníkem firmy Český olej. Ta podle mluvčí Setuzy Marie Logrové drží 90,7 procenta akcií Setuzy. Firma Campaspol koupila Český olej letos v únoru od firmy M.L. Moran. Ta zase Český olej získala v září loňského roku od skupiny podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

Společnost AB Credit o vliv v Setuze usiluje již delší dobu. Loni se účastnila tendru na prodej čtyřmiliardové pohledávky za společností Setuza, který vypsal Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Nabídla za ni 815 milionů korun, nejvíce ze všech účastníků. Tendru se účastnil i Campaspol, který tehdy nabídl 702 milionů korun. PGRLF tendr nakonec zrušil.

Setuza přes čtyři miliardy korun PGRLF stále dluží. Na tuto částku zvýšily úroky z původních 1,7 miliardy korun, které si Setuza v 90. letech půjčila u Investiční a poštovní banky. Pro jejím krachu pohledávku nakonec převzala Česká konsolidační agentura a posléze PGRLF. Setuza se dluh pokoušela vyřešit tím, že koupila takzvanou Nemethovu pohledávku a vzájemně ji započetla. S tím ale stát nesouhlasí a věc řeší soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám