Hlavní obsah

Brusel hrozí Česku soudem za výběrová řízení Lesů ČR

BRUSEL, HRADEC KRÁLOVÉ

Státní podnik Lesy ČR (LČR) postupoval podle Evropské komise chybně při zadávání veřejných zakázek. Pokud by Česko chybu nenapravilo, může celá věc skončit za dva měsíce u Evropského soudního dvora. LČR však tvrdí, že se již příslušnými normami řídí. Zapravdu mu dává i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který loni označil tehdejší postup LČR za nezákonný.

Článek

"LČR se nyní striktně řídí českým zákonem o zadávání veřejných zakázek, který je v podstatě kopií příslušné evropské normy," řekl mluvčí Lesů ČR Tomáš Vyšohlíd.

Původní tendry, které zadalo bývalé vedení LČR, se zákonem o veřejných zakázkách skutečně neřídily, a firma je loni po verdiktu ÚOHS vypověděla. Nyní však LČR, kterým patří asi polovina lesů v zemi, připravují výběrová řízení na nové střednědobé zakázky. Smlouvy z nich by měly být uzavřeny s dostatečným předstihem, a to na několik let dopředu počínaje rokem 2008.

Brusel se začal tendry zabývat v polovině prosince 2005 na základě stížnosti firmy CE WOOD. Komise si nejdříve z Česka vyžádala odpovědi na řadu otázek a nyní rozhodla, že výběrová řízení porušila předpisy Evropské unie a Česku zašle takzvané odůvodněné stanovisko, tedy poslední varování před tím, než celá věc skončí u soudu.

Stanoviska se rozcházejí

Předseda českého antimonopolního úřadu Martin Pecina však řekl, že je situace v praxi vyřešena. "Lesy se již zákonem řídí a podle mých informací jde Evropské komisi hlavně o faktický stav, nikoliv o formality," uvedl Pecina s odkazem na několik nedořešených sporů, jimiž se teď ÚOHS bude opět zabývat. Jeho loňské verdikty k tendrům LČR totiž soud kvůli procesním chybám zrušil.

Brusel ale tvrdí, že Česko nesplnilo své povinnosti podle právních předpisů EU v oblasti zadávání veřejných zakázek. "Dotčený státní podnik doposud zcela nesladil své postupy zadávání veřejných zakázek s pravidly EU pro zadávání veřejných zakázek, a to ani navzdory závazku, který Česká republika komisi složila po obdržení úředního oznámení," uvedla EK. Tento závěr LČR odmítly.

Reklama

Výběr článků

Načítám