Hlavní obsah

EU zakázala Čechům název "pomazánkové máslo"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Od jara příštího roku budou Češi shánět pomazánkové máslo marně. Brusel totiž definitivně odmítl udělit Česku výjimku, díky níž by mohl být název oblíbené české pochoutky zachován. Název "pomazánkové máslo" proto musí do 2. čtvrtletí 2008 zmizet z pultů. Po jednání s eurokomisařkou Mariann Fischerovou-Boelovou to řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Článek

Do uvedené doby musí obchodníci připravit nové obaly. Jak se však bude výrobek jmenovat, stále není jasné. Ve hře jsou například varianty "pomazánkové" nebo "mléčná pomazánka".

EU zařazuje do skupiny másel, včetně polotučných a nízkotučných, jen takové výrobky, u nichž podíl tuku dosahuje stanovený podíl. Pomazánkové máslo, vyráběné unikátní tuzemskou technologií zmáselňování smetany, má ale podíl tuku nižší.

Komisařku neobměkčil ani máslový úplatek

Návštěva Gandaloviče v Bruselu byla zřejmě posledním pokusem, jak tradiční název zachránit. Komisařce, která má na starosti zemědělství, dokonce přivezl dvě balení pomazánkového másla, ale nepřesvědčil ji.

Čeští potravináři již několikrát dali najevo, že se názvu vzdát nechtějí. Výrobek je podle nich na trhu mnoho let a má vysokou přidanou hodnotu. Navíc pomáhá řešit problémy s přebytky másla, které se musí intervenčně vykupovat. Přejmenování by znamenalo nejen dodatečné náklady výrobců, ale zřejmě by dočasně zhoršilo pozici výrobku na trhu.

Španělé Brusel ignorují

Existuje však zřejmě jen poslední naděje, jak název zachránit. Češi by mohli napadnout celý předpis jako diskriminační. Buď totiž měly být zrušeny všechny výjimky, anebo se měla možnost jejich udělení zachovat, řekl před časem prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Například ve Španělsku mají výrobek nesoucí v názvu máslo, přestože požadované parametry také nesplňuje, dodal.

V Česku se podle statistik vyrobí ročně zhruba 9000 tun pomazánkových másel a jejich produkce každoročně stoupá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám