Hlavní obsah

Lékárníci nemusí platit půlmiliónovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Pokutu 500 tisíc korun, kterou České lékárnické komoře (ČLK) za chyby ve tři roky starém licenčním řádu udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), lékárníci platit nemusí. Podle brněnského krajského soudu je totiž úřad potrestal nezákonně. ÚOHS tak nyní soudu vyhověl a případem se bude zabývat znovu.

Článek

Aby mohl pokutu opět udělit, musí prokázat, že se zákon o hospodářské soutěži vztahuje také na vytvoření licenčního řádu, uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Martin Pecina.

Komora podle původního rozhodnutí ÚOHS ve svém licenčním řádu nezákonně stanovila, že bude posuzovat mimo jiné umístění lékáren včetně případného odloučeného oddělení pro výdej léčiv a prostředků zdravotnické techniky. Kvůli tomu například znemožnila vstup na trh firmě The Drogerie, která chtěla otevřít lékárnu v Praze, Brně a Prostějově. Soud ale namítl, že licenční řád nemohl být v rozporu se zákonem o hospodářské soutěži.

Úřad trvá na svém

Soud proto nařídil, aby ÚOHS své rozhodnutí přezkoumal. Komora už ale mezitím pokutu zaplatila. Úřad ji proto musel vrátit. Na sankci dál trvá. Aby ale platila, musejí úředníci prokázat, že na rozhodování ve věci licenčního řádu mají pravomoc. "Komora je soutěžitelem podle zákona a přijetí licenčního řádu lze považovat za rozhodnutí sdružení soutěžitelů," uvedl Pecina.

Nejde o první spor ČLK antimonopolním úřadem. Brněnský krajský soud se zabývá i pokutou 300 tisíc korun, kterou ÚOHS lékárníkům udělil za chyby v profesním řádu. Lékárnám například znemožňoval mít reklamy dál od prodejen a zakazoval také uvádět v propagačních materiálech nabídku a ceny volně prodejných léčiv. Řád navíc reguloval slevové akce a bonusy.

Reklama

Výběr článků

Načítám