Hlavní obsah

Odbory ve Škodě Auto zahájily boj za vyšší platy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Odboráři v automobilce Škoda Auto zahájili čtyřdenní sérii více než 50 půlhodinových informačních mítinků na podporu svých mzdových požadavků. Požadují zvýšit mzdové tarify v průměru o 17 procent, což by spolu s jejich dalšími požadavky celkově zvedlo jejich mzdy o 24 procent. Průměrná dělnická mzda v automobilce je nyní 22 057 korun.

Článek

Odboráři mají silný argument: výborné výsledky podniku, jenž loni zvýšil čistý zisk o 40 procent na rekordních 11,06 miliardy korun. Firma je však zatím ochotna přistoupit na zvýšení tarifů nanejvýš o 6,1 procenta.

Zatím se s odbory dohodla na vyšších příplatcích za ztížené pracovní prostředí a za noční práci. Firma dál navrhla zvýšení jednorázového bonusu na 8000 korun, zvýšení osobního ohodnocení, vyšší odstupné při propuštění z organizačních důvodů a vyšší půjčky na pořízení bydlení. Příští kolo kolektivního vyjednávání se uskuteční 26. března.

Čas utíká, zbývají dva týdny

Obě strany se musejí dohodnout do 31. března, kdy vyprší platnost nynější mzdové dohody. Vedení firmy dříve uvedlo, že odbory nemají k nátlakovým akcím žádný důvod. "Naším cílem je dohodnout se do konce března," uvedl Jahn.

Ačkoli odboráři tvrdili, že mítinky částečně omezí výrobu, ta v pondělí podle firmy přerušena nebyla. "K výpadkům či omezení výroby kvůli mítinkům nedošlo," řekl mluvčí automobilky Jaroslav Černý. Odbory ale varují, že v případě nedohody jsou připraveny zorganizovat i generální mítink s hodinovými výstražnými stávkami ve všech třech směnách.

Konkurence přidala 7,5 procenta

V kolínské automobilce TPCA se firma a odbory dohodly na letošním růstu mezd o 7,5 procenta. Průměrná mzda ve výrobě se tak zvýší na 23 000 korun. V automobilce Tatra by růst mezd měl letos činit 4,25 procenta. Průměrná mzda se loni v Tatře přiblížila k 21 000 korunám. Ve slovenské divizi německé automobilky Volkswagen letos stoupnou mzdy o 7,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám