Hlavní obsah

Vláda prodá část ČEZu, chce zalepit díry v rozpočtu

Novinky, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda prodá přes kapitálový trh sedm procent akcií elektrárenské společnosti ČEZ. Za ně by měla dostat zhruba 36 miliard korun. Po jednání vlády to v pondělí odpoledne oznámil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Kabinet chce prodejem zalepit díry ve státním rozpočtu, v němž podle vlády chybí peníze na již schválený rozvoj a opravy dopravní infrastruktury. Stát nyní vlastní 67,6 procenta ČEZu.

Článek

"Ze všech možných variant jsme vybrali prodej na kapitálovém trhu, protože je to nejtransparentnější způsob prodeje," uvedl k prodeji Kalousek.

Časový harmonogram ani jméno právnické společnosti, která zorganizuje prodej sedmi procent akcií ČEZ, Kalousek neuvedl. Posléze však v odpovědi na dotaz novinářů řekl, že k prodeji dojde v průběhu roku 2007.

Zelení se zdrželi

Vláda jednala o prodeji státního podílu několik hodin. Jednání se protáhlo kvůli postoji Strany zelených. Těm se nelíbila uspěchanost vlády v této otázce a rozhodnutí chtěli ještě odložit.

"Nikdo ze členů vlády nehlasoval proti prodeji státního podílu. Hlasování se však zdrželi ministři za Stranu zelených," uvedl premiér Mirek Topolánek s tím, že to považuje za upevnění koaličních vztahů.

Akcie státu si na burze chce koupit sám ČEZ. Ten má stále přebytek kapitálu a investoři firmu za neefektivní zacházení s penězi kritizují. Případný nákup by musela schválit valná hromada společnosti.

Opozice ostře proti

Opoziční ČSSD s prodejem akcií ostře nesouhlasí. "ČEZ privatizovat v tuto chvíli je nevýhodné," tvrdí se místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Peníze na financování už schválených dopravních staveb lze podle něj ČSSD získat ze státního rozpočtu, a to navýšením jeho deficitu. V tomto smyslu by podle něj ČSSD ve Sněmovně navýšení schodku státního rozpočtu podpořila.

Sobotka také varuje, že stát přijde prodejem části akcií o kvalifikovanou dvoutřetinovou většinu v ČEZu, a tím i o kontrolní funkce v podniku. Nemohl by rozhodovat sám například o změně stanov, výši základního kapitálu nebo o výši vyplácených dividend.

Polde Kalouska je taková možnost ryze teoretická a v praxi by k ní dojít nemělo. "Zbytek akcií je v držení zhruba 120 tisíc drobných akcionářů. Největší z nich má 1,5 procenta. Představa, že se shromáždí na valné hromadě, je mimo realitu, a proto se neobáváme ztráty kvalifikované většiny," uvedl.

Nesouhlas sociální demokracie nemá na osud akcií ČEZu žádný vliv, privatizační rozhodnutí jsou totiž pouze v kompetenci vlády a Sněmovna o nich nehlasuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám