Hlavní obsah

Vláda se pochlubí s daňovou reformou 3. dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koaliční vláda Mirka Topolánka v úterý 3. dubna představí veřejnosti scénář ekonomických reforem. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl první místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém. Reforma jako celek počítá s poklesem daňové kvóty, což by podle něj měli pocítit všichni daňoví poplatníci. O konkrétních návrzích ale Bém nemluvil, dosud zveřejněné záměry označil jako pracovní varianty.

Článek

"Koaliční vláda sníží daně, 3. dubna předloží balík ekonomických reforem a z toho balíku bude zřejmé, že na daňové reformě vydělají všichni," řekl Bém.

Podle Béma dosud existují desítky návrhů. Připustil nicméně, že součástí daňové reformy bude sbližování sazeb DPH a za velmi pravděpodobnou označil variantu, podle níž se snížená sazba daně z přidané hodnoty zvýší z pěti na devět procent a vyšší základní sazba zůstane na 19 procentech.

Místopředseda ČSSD a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka, který byl Bémovým oponentem, ale namítal, že zvýšení snížené sazby DPH u potravin v kombinaci s ekologickou daňovou reformou může zvýšit inflaci a tudíž i mzdové požadavky.

Experti: inflace není problém, strach ze zdražení je přehnaný

Vyšší inflace by ale podle odborníků neměla být problém. Vyjádřili se tak další hosté pokračování pořadu na ČT24, národní koordinátor zavedení eura a bývalý viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek a nynější viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Ten připustil, že zvýšení snížené sazby DPH o čtyři procentní body inflaci sice zvýší, nikoli však dramaticky. Obavy z růstu cen proto pokládá za přehnané. Navíc inflace podle něj nyní není největším problémem české ekonomiky. Upozornil naopak, že vyšší sazba DPH pomůže ozdravit státní rozpočet.

ČSSD trvá na progresi

Vláda původně chtěla v rámci reforem zavést jednotnou daň z příjmu mezi 17 až 19 procenty. Podle MfD uvažuje ministr financí Miroslav Kalousek o dani ve výši 15 procent.

Sociální demokracie ale zavedení jednotné daně nepodpoří. "Nebudeme podporovat rovnou daň. Kdyby ji sociální demokracie podpořila, už by nebyla sociální demokracií," řekl Sobotka s tím, že ČSSD upřednostňuje progresivní daňový systém.

Bém se Sobotkou se v pořadu Václava Moravce věnovali také záměru vlády prodat sedmiprocentní podíl v elektrárenské skupině ČEZ [celá zpráva] či plánu na uspořádání letních olympijských her v Praze. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám