Hlavní obsah

ČSSD chce místo prodeje části ČEZu zvýšit deficit rozpočtu

PRAHA

Sociální demokraté nesouhlasí se záměrem vlády prodat sedm procent akcií elektrárenské skupiny ČEZ. V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi (ČT) to řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Výnos z prodeje akcií ve výši asi 36 miliard chce vláda použít na dopravní infrastrukturu. Sobotka ale navrhuje vzít peníze ze státního rozpočtu.

Článek

Sobotka se obává, že stát přijde prodejem části akcií o kvalifikovanou dvoutřetinovou většinu v ČEZu, a tím i o kontrolní funkce v podniku. "ČEZ privatizovat v tuto chvíli je nevýhodné," domnívá se Sobotka, který zároveň varoval před oslabením vlivu vlády na energetiku a energetickou bezpečnost země.

Prostředky potřebné na financování už schválených dopravních staveb chce Sobotka vzít ze státního rozpočtu. V tomto smyslu podle něj ČSSD ve Sněmovně podpoří navýšení schodku státního rozpočtu.

Bém: děláte si legraci?

S tím ostře nesouhlasil Sobotkův protivník v debatě, první místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém. "To si dělá pan poslanec legraci," reagoval Bém s tím, že ODS slíbila, že nebude navyšovat rozpočtový deficit.

"Vláda zdědila po ČSSD rozpočet s černou dírou víc než 30 miliard korun," prohlásil Bém s tím, že ČEZ nyní disponuje přebytkem kapitálu, který mu umožní koupit od státu sedm procent svých akcií. "To považuji za inteligentní řešení," řekl Bém a dodal, že se ztráty státní kontroly nad elektrárenským gigantem neobává.

Sobotka trval na tom, že Státní fond rozvoje dopravy by měl být integrován do státního rozpočtu a vláda by mezitím měla hledat zdroje jinde, například prodejem či dlouhodobým pronájmem Letiště Praha.

O prodeji části ČEZu bude vláda rozhodovat v pondělí. Za sedm procent akcií by měla dostat zhruba 36 miliard korun, které chce použít na silniční a dálniční stavby, například na stavbu jihočeské dálnice D3 nebo dálniční přípojku k továrně firmy Hyundai v Nošovicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám