Hlavní obsah

Piráti silnic se v Česku mohou pojistit proti odebrání řidičáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neukáznění řidiči dostali nečekanou pomoc. Společnost Carlife PMP totiž od března na českém trhu nabízí pojištění, které kryje riziko odebrání řidičského průkazu po dosažení 12 trestných bodů. Když pirát silnic od řidičák přijde, pojistka mu zaplatí náklady na náhradní dopravu po celou dobu zákazu řízení.

Článek

Pojistit se lze ve třech variantách podle výše pojistného plnění. Maximální limit plnění je 30 tisíc Kč měsíčně. Roční sazba se liší podle počtu získaných bodů, činí od 2500 Kč do 10 tisíc Kč ročně.

Pojistit se může ten řidič, jenž má platný řidičský průkaz ČR nejméně dva roky a maximálně pět bodů na kontě. Jakmile ovšem spáchá přestupek, za který se udělují čtyři a více bodů, pojištění přestává platit.

"Netolerujeme řízení pod vlivem alkoholu nebo návykových látek ani bezohledné chování na silnici, které vede třeba až k trestným činům. Tento produkt je určen zodpovědným řidičům, kteří jen tráví spoustu času za volantem a pravidelně proto míjejí více radarů nebo jsou na svých cestách zastavováni k silniční kontrole častěji než ostatní řidiči," uvedl ředitel sekce pojištění Carlife PMP Allan LaGrange.

V Británii ostré spory

Ač je podobné pojištění v Česku novinkou, ve vyspělých evropských zemích se vyskytuje, ovšem vyvolává velmi rozporuplné reakce. V Británii pojistky tohoto typu již kritizovaly skupiny prosazující bezpečnost provozu, podle kterých jde o nehoráznost.

Řada řidičů však nabídku přivítá. "Jde o zcela nový typ pojištění, ale myslím si, že své klienty si jistě najde," řekl ředitel makléřské společnosti Insia Ivan Špirakus. Zájem očekává zejména od řidičů, kteří jsou skutečně na řízení ekonomicky závislí - profesionální řidiči, obchodní zástupci, nižší a střední manažeři - a jezdí v zásadě podle pravidel, ale obávají se drobných chyb, za které by mohli o body přijít. Podobné pojištění podle něj připravují i jiné pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám