Hlavní obsah

Snížení cen roamingu v EU se zřejmě před prázdninami nestihne

BRUSEL

Ačkoliv se ve čtvrtek zástupci EU dohodli na snížení cen roamingu, nikdo nepočítá s tím, že by se tak stalo ještě před nadcházejícími prázdninami. Řekla to náměstkyně ministra informatiky Lenka Melicharová Ptáčková, která se včerejšího neformálního setkání ministrů EU na veletrhu Cebit v Hanoveru účastnila. O regulaci cen od června usiluje hlavně Německo, které nyní Unii předsedá.

Článek

"Pokud dojde ke shodě v prvním čtení, návrh nařízení vstoupí v platnost v říjnu 2007," uvedla Ptáčková. Podle ní byli představitelé dohodě ve čtvrtek blíž než loni v prosinci na zasedání Rady ministrů."

Evropská komise již ve čtvrtek bez bližších podrobností informovala, že bylo dosaženo dohody. [celá zpráva]

Cenami za volání v cizině se nyní bude zabývat takzvaná pracovní skupina složená z národních expertů, jež by měla vyladit detaily případného návrhu. Čeká je však náročný úkol. Konečný návrh musí odrážet i stanovisko Evropského parlamentu, který se v některých otázkách od jednotlivých členských států mírně liší. Pracovní skupina však zatím žádné dohody nedosáhla.

ČR se větší regulaci bránila

Česko původně jako řada států usilovalo pouze o regulaci cen na velkoobchodní úrovni. V současnosti se však zdá, že by nebylo ani proti regulaci cen pro dobré klienty. "Ale ještě jednou musím připomenout, že v centru pozornosti je občan EU a ČR rozhodně nebude blokovat možnou dohodu, která bude chránit spotřebitele," dodala Ptáčková.

Německo, které EU nyní předsedá, pro sebe navrhuje horní hranici pro volání domů ze zahraničí a pro volání v navštívené zemi 30 centů za minutu (asi devět Kč), zatímco europoslanci usilují o 25 centů (asi 7,50 koruny). Pro drobného klienta by pak mělo být volání zhruba o 20 centů dražší, než je velkoobchodní cena, a za přijatý hovor by se platilo nejvýše 25 centů (zhruba 7,50 koruny).

Čechy nyní stojí krátký hovor z Velké Británie 150 až 257 korun v závislosti na operátorovi a využívané propojovací síti. Při volání z Maďarska je to až 159 Kč, z Itálie 106 až 213 Kč a z Portugalska až 174 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

EU se dohodla na snížení cen roamingu

Členské státy EU se předběžně dohodly na regulaci cen roamingu, tedy volání ze zahraničí z mobilních telefonů. Alespoň to sdělila komisařka pro informační...

Výběr článků

Načítám