Hlavní obsah

EU se dohodla na snížení cen roamingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOVER

Členské státy EU se předběžně dohodly na regulaci cen roamingu, tedy volání ze zahraničí z mobilních telefonů. Alespoň to sdělila komisařka pro informační společnost Viviane Redingová. Ministři některých států ale tvrdí, že dohoda není jistá a Redingová je k ní pouze tlačí.

Článek

K částečné regulaci ale zřejmě dojde, a to jak velkoobchodních tak maloobchodních cen. Proti tomu se některé státy, včetně ČR, nejprve stavěly.

Čtvrteční jednání proběhlo za zavřenými dveřmi na veletrhu informační technologií Cebit v německém Hanoveru. Co přesně ministři domluvili, tedy není jasné. Jejich případná dohoda však k samotnému snížení cen nestačí. Je ještě třeba, aby se na konečném znění návrhu dohodla Rada EU s Evropským parlamentem a v červnu dohodu potvrdily jednotlivé státy na summitu EU.

Kolik kdo bude platit, není jasné

Ceny roamingu jsou nyní podle představitelů EU přemrštné a lidem v Evropě volání ze zahraničí nahání hrůzu.

"Chceme vyjasnit ceny tak, aby už lidé poté, co telefonují z dovolené, nezažívali nepříjemné překvapení," řekl německý ministr obchodu Michael Glos. O kolik by se ceny měly snížit v případě, že se EU na regulaci dohodne, ale není jasné.

Německo, které EU nyní předsedá, pro sebe navrhuje horní hranici pro volání domů ze zahraničí a pro volání v navštívené zemi 30 centů za minutu (asi devět Kč), zatímco europoslanci usilují o 25 centů (asi 7,50 koruny). Pro drobného klienta by pak mělo být volání zhruba o 20 centů dražší, než je velkoobchodní cena, a za přijatý hovor by se platilo nejvýše 25 centů (zhruba 7,50 koruny).

Čechy nyní stojí krátký hovor z Velké Británie 150 až 257 korun v závislosti na operátorovi a využívané propojovací síti. Při volání z Maďarska je to až 159 Kč, z Itálie 106 až 213 Kč a z Portugalska až 174 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám