Hlavní obsah

Nábytkářský průmysl zažívá zlatá léta

Právo, Markéta Pudilová
ČESKÁ REPUBLIKA

Český nábytek je na tom skvěle, tvrdí tuzemští nábytkáři. Podle nich se designem vyrovná italskému, není drahý a je kvalitní. Poptávka po něm roste nejenom v tuzemsku, ale i za českými hranicemi.

Článek

"Čeští nábytkáři loni vyprodukovali nábytek za zhruba 53 miliard korun, 60 procent této produkce našlo uplatnění za hranicemi, především v sousedním Německu," řekl ve středu v Brně na mezinárodním veletrhu bydlení Mobitex Tomáš Lukeš z Asociace českých nábytkářů.

Roste poptávka po nábytku, jeho dovoz i vývoz. Lidé v tuzemsku koupili loni nábytek za zhruba 43 miliardy korun, v roce 2005 to přitom bylo 42,6 miliardy korun. Vývozy meziročně vzrostly z 26,1 miliardy korun na loňských 27 miliard, loni se dovezl nábytek za zhruba 17 miliard korun, v roce 2005 dovoz dosáhl objemu 16,3 miliardy korun.

Podle Lukeše se chování českého spotřebitele rok od roku mění, zatímco dříve pro něj byla velice důležitá cena, nyní se dívá i na design nábytku a jeho kvalitu. "Je ochoten do něj investovat - to se týká i mladých dvojic," podotkl Lukeš. Levnému nábytku z Polska nebo z Číny tak odolává čím dál více lidí. Budoucnost českých nábytkářů vidí Lukeš na východních trzích, kde mají české stoly, skříně nebo židle vybudovanou silnou pozici z dob dávno minulých. "Česká značka zde má dobrý zvuk," uvedl Lukeš.

V tom se shoduje s názorem největšího jihomoravského klastru, který založili loni v červenci v Brně tuzemští nábytkáři. Hlavním cílem klastru je prosadit své členy v zahraničí, především právě v Rusku a na Ukrajině, nevyhýbá se ale ani Kanadě. "Na Ukrajině je o český nábytek silný zájem. Hodně si slibujeme od naší společné prezentace, která se koná v těchto dnech v Kyjevě," uvedla Martina Bartoňová, manažerka Klastru českých nábytkářů. Členy klastru jsou kromě nábytkářů například Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně či Svaz českých a moravských výrobních družstev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám