Hlavní obsah

KBC bude jediným vlastníkem ČSOB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Belgická KBC Bank se stane jediným akcionářem tuzemské ČSOB, která je podle výše aktiv největší tuzemskou bankou. Česká národní banka totiž povolila KBC nákup zbývajících více než 2,5 procenta akcií ČSOB.

Článek

Za jednu tisícikorunovou akcii zaplatí KBC 36 298 korun. Belgická banka využila zákona o vytěsnění malých akcionářů. Ten stanoví, že firma, která drží více než 90 procent akcií, může od menších akcionářů získat zbylý podíl za cenu, kterou určí odborník.

"KBC byla informována, že ČNB schválila její návrh, který byl předložen jako první krok k případné veřejné nabídce minoritním akcionářům," uvedl ředitel vztahů s investory KBC Luc Cool s tím, že KBC brzy požádá představenstvo ČSOB o svolání mimořádné valné hromady. Ta by měla rozhodnout o zahájení odkupu.

KBC působí kromě Belgie a České republiky také na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Menší majetkový podíl má také ve Slovinsku. Banka zaměstnává asi 50 000 lidí a má zhruba 13 miliónů klientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám