Hlavní obsah

Ceny v průmyslu v únoru vzrostly o 3,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny průmyslových výrobců se v únoru meziročně zvýšily o 3,2 procenta, v lednu vzrostly o 2,8 procenta. Meziměsíční nárůst cen průmyslových výrobců v únoru zpomalil na 0,5 procenta z lednových 1,2 procenta. Meziroční nárůst o 13 procent zaznamenaly ceny zemědělských výrobců. Uvedl to ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Meziročně se zrychlil hlavně růst cen základních kovů, hutních a kovodělných výrobků (na 7,9 procenta z 6,9 procenta v lednu). Tempo růstu cen elektřiny, plynu a vody stouplo na 7,5 procenta z 7,4 procenta. Pokles cen koksu a ropných produktů se v únoru zmírnil na 6,9 procenta z lednových 7,5 procenta.

"Vyšší inflační čísla nejsou jen výsledkem vnějších faktorů jako jsou ceny ropy či kovů, ale na vzestupu jsou ceny i ve většině ostatních odvětví," uvedl analytik Patria Finance David Marek. Podle něj tak bude načasování změny úrokových sazeb ještě oříškem, který se po dnešních datech a informaci o HDP za 4. čtvrtletí bude řešit zřejmě intenzivněji.

Ke zpomalení meziměsíčního tempa růstu přispěly hlavně ceny v odvětví elektřiny, plynu a vody, které v únoru proti předchozímu měsíci stouply pouze o 0,1 procenta po lednovém růstu o 7,5 procenta. Meziměsíční pokles cen byl zaznamenán hlavně u cen chemických výrobků, a to o 1,4 procenta. Klesly také ceny elektrických a optických přístrojů, a to o 0,9 procenta.

Významně stouply ceny zemědělských výrobků

Ceny zemědělských výrobců se v únoru meziročně zvýšily o 13 procent po lednovém růstu o 11,8 procenta. Ceny rostlinných výrobků přitom vzrostly o 33,5 procenta v důsledku vzestupu cen brambor o 142,6 procenta. Ceny živočišných výrobků naopak meziročně klesly o 4,2 procenta.

"Spolu s další akcelerací cen zemědělských výrobců a silnou spotřebou domácností to znamená, že měnově-politická inflace již opravdu může mít své dno za sebou a centrální banka bude muset vývoj bedlivě pozorovat," upozornil v souvislosti s daty analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Prozatím předpokládá zvýšení sazeb ve 3. čtvrtletí letošního roku. Pokud by ovšem především spotřeba dále akcelerovala a poptávková inflace začala stoupat, může se zvýšení sazeb podle něj posunout i do druhého čtvrtletí.

Ceny stavebních prací vzrostly stejně jako v lednu

Ceny stavebních prací se v únoru meziročně zvýšily o 3,2 procenta, stejně jako v lednu. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví meziročně stouply o čtyři procenta.

Tempo meziročního růstu cen tržních služeb v podnikatelské sféře v únoru dále zpomalilo na 1,5 procenta z lednových dvou procent. Ceny za podnikatelské služby a služby v oblasti nemovitostí a pronájmu stouply o 2,1 procenta, v nákladní dopravě a skladování o dvě procenta.

V členských zemích Evropské unie se podle údajů Eurostatu ceny průmyslových výrobců v lednu meziročně zvýšily o 2,4 procenta. Proti předchozímu měsíci se však ceny v EU nezměnily.

Reklama

Výběr článků

Načítám