Hlavní obsah

Roste šance na zlevnění roamingu před prázdninami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Brusel bojuje proti předraženým poplatkům za roaming, tedy za volání z mobilních telefonů ze zahraničí či z domovského státu do ciziny. Podle pozorovatelů se schyluje k obratu. Zástupci Francie se údajně odklánějí od odmítavého postoje a není vyloučen jejich příklon k zastáncům legislativního zásahu proti mobilním operátorům.

Článek

Není tak vyloučeno, že by se ceny za volání mohly snížit ještě před začátkem letních prázdnin, jak o to usilují Němci, kteří EU momentálně předsedají.

Dosud měli mírně navrch spíše odpůrci cenové regulace, kterou prosazuje Evropská komise. Změnou francouzského postoje by se situace obrátila. Podle jednoho ze zdrojů je "spíše pravděpodobné", že se státy opravdu dohodnou.

Tři varianty snížení poplatků

Nyní se jedná o tři varianty, podle kterých by se mohly snižovat ceny za roaming. První z nich je regulace velkoobchodních cen, druhou regulace maloobchodních cen a třetí je vytvoření standardizovaného tarifu, který by povinně museli nabízet všichni operátoři v EU. Není ani vyloučeno, že státy budou souhlasit s více variantami najednou.

Naopak z jednacího stolu zmizela takzvaná sunrise clause, jež počítala s vytvořením indexu, který by odrážel případný pokles velkoobchodních cen. Teprve poté, že by se výše cen nijak nesnižovala, by EU přistoupila k regulaci. Tuto variantu původně podporovala i Česká republika.

Pokud by se Francie vzdala svých výhrad, zastánci nuceného snížení poplatků a stanovení cenových stropů pro drobné klienty by získali většinu při hlasování v Radě EU. S podporou regulace by zřejmě nebyl problém ani v Evropském parlamentu, kde existují slušné šance, že poslanci návrh schválí.

Spory ohledně výše cen za roaming

Rozpory se dají očekávat spíše kolem stanovení konečné výše cen za roaming. Francouzi jsou údajně ochotni se smířit se stanovením horní hranice za hovory z domácí do zahraniční mobilní sítě na 60 centech za minutu (asi 17 korun) pro zákazníky. Pokud by klient mobilního operátora volal v rámci země, kterou zrovna navštívil, operátoři by si podle Francouzů mohli účtovat nejvýše 40 centů za minutu (asi 11 korun).

Představy diplomatů ze země Galského kohouta se ale liší od představ Evropské komise a německého předsednictví. EK navrhuje pro volání za hranice stanovení nejvyšší možné ceny na 49 centech (14 korun), pro místní volání v zahraničí na 33 centech (devět korun) a pro přijaté hovory na 17 centech za minutu (pět korun). Němci zase podle nového návrhu chtějí 50 centů (14 korun) pro místní hovory v zahraničí a pro volání do zahraničí a 25 centů (sedm korun) za minutu pro přijaté hovory.

Brusel tvrdí, že ceny jsou přemrštěné

Brusel a spotřebitelské organizace tvrdí, že poplatky za volání jsou daleko vyšší a přemrštěné. EK na svých stránkách například uvádí, že krátký hovor z Velké Británie stojí Čecha 5,19 až 8,87 eura (asi 150 až 257 Kč) v závislosti na českém operátorovi i využívané britské síti. Při volání z Maďarska je to až 159 Kč, z Itálie 106 až 213 Kč a z Portugalska až 174 Kč.

Jak vše dopadne se ukáže až na červnovém summitu Evropské unie. V Evropské parlamentu by se mělo o celé problematice poprvé hlasovat v dubnu nebo květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám