Hlavní obsah

Německo chce v EU zakázat klasické žárovky

Právo, Vladimír Plesník (Bonn)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BONN

Ke krajně razantnímu kroku vyzval Evropskou unii německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel (SPD), když začal prosazovat zrušení klasických žárovek. "Evropa si už nemůže dovolit žádné výrobky, které dosahují podobně jako tradiční žárovky účinnosti kolem pěti procent," napsal Gabriel, jehož země v tomto pololetí Unii předsedá, v dopise eurokomisaři Stavrosi Dimasovi.

Článek

Podle ministra by příklon Evropanů výlučně k úsporným elektrickým zdrojům světla znamenal, že ovzduší by na starém kontinentě ročně bylo méně zatíženo až 25 milióny tun oxidu uhličitého. "Považuji za nezbytné zavést kritéria efektivity pro svítidla, jež by se zaměřila na podporu toho nejlepšího na trhu a znemožnila by tradičním žárovkám přežít," uvedl dále v narážce na fakt, že přinejmenším 90 procent spotřebované energie se v nejběžněji používaných žárovkách se spirálovitým vláknem, jež v roce 1879 vyvinul Thomas Alva Edison, mění na teplo.

Australané příkladem

Austrálie minulý týden jako první země oznámila, že kvůli ochraně klimatu od roku 2010 zakáže tradiční žárovky a plně je nahradí úspornějšími fluorescentními. Přístup protinožců, jenž Austrálii umožní snížit emise skleníkových plynů až o čtyři milióny tun ročně, rozpoutal rozpravu na toto téma i v Německu.

Opoziční Zelení chtějí jít ještě dál. Podle nich by měl zákon zajistit, aby na energii náročné ledničky a pračky postupně zmizely z prodejen bílého zboží. "Ten, kdo si koupí nový elektropřístroj, by si měl být jist: to, co trh nabízí, odpovídá nejmodernějším trendům úspory energie. Kvůli ochraně klimatu je zákonná regulace nezbytně nutná," řekla Renate Künastová, šéfka poslanecké frakce zelených ve Spolkovém sněmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám