Hlavní obsah

Klaus se sešel s ministrem financí kvůli veřejným rozpočtům

PRAHA

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek podpořil vládu v její snaze zlomit trend nárůstu schodku veřejných rozpočtů a povinných státních výdajů vyplývajících ze zákona. Ministr financí Miroslav Kalousek po setkání s prezidentem zopakoval, že konkrétní scénář reformy vláda oznámí na přelomu března a dubna.

Článek

Prezident vyjádřil ministrovi v jeho úsilí o ozdravení veřejných rozpočtů plnou podporu, řekl Klausův mluvčí Petr Hájek.

Kalousek připomněl, že se vláda v programovém prohlášení zavázala snížit deficit veřejných rozpočtů ze čtyř procent HDP na tři procenta v příštím roce, 2,6 procenta v roce 2009 a 2,3 procenta v roce 2010. Současně by měl klesnout podíl mandatorních (zákonem daných) výdajů pod 50 procent v roce 2010 z letošních 54,7 procenta.

Daňová reforma počítá se zjednodušením systému a poklesem daňové kvóty, což by měli podle Kalouska pocítit všichni daňoví poplatníci. Reforma je kompromisem mezi programy všech stran účastnících se na vládě, tedy ODS, lidovců a zelených, zdůraznil.

Návrhy daňových a jiných změn s dopadem na veřejné finance bude muset kabinet prosadit ve sněmovně tak, aby se promítly do státního rozpočtu na rok 2008, uvedl před měsícem Kalousek. Vláda počítá s tím, že zavede jednotnou daň z příjmů mezi 17 až 19 procenty.

Kalousek předpokládá, že lidé, kteří nyní spadají do nejnižší sazby daně z příjmu fyzických osob, by měli slevu na dani nejméně dvojnásobnou proti té současné. Nyní je sleva na dani 7200 korun na poplatníka, 4200 Kč na vyživovanou osobu, na manželku a 6000 na dítě.

Navrhovaná vládní daňová reforma je podle bývalého ministra financí Bohumila Sobotky zaměřena pouze na skupiny s vysokými příjmy. Podle něj se výrazně sníží daňové zatížení pouze u deseti procent obyvatel s největšími příjmy a nejlepšími majetkovými poměry. U nižších příjmových skupin prý dojde pouze k symbolickému snížení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám