Hlavní obsah

Veterináři: z ČR na Slovensko Niva s listerií nešla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští veterináři vyvrátili, že by dodávka sýru Niva určená na slovenský trh obsahovala nebezpečnou bakterii listerie. Testy na Slovensku minulý týden ukázaly mírné překročení normy. Bakterie se mohly pomnožit při nesprávné přepravě či skladování.

Článek

"Podle provedených vyšetření, zaměřených i na pozdější dobu, se nemohlo na trh dostat nic závadného," potvrdil ve čtvrtek mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Slovenští hygienici koncem minulého týdne upozornili na listerii v sýru Niva Pilos z produkce Madety. V pondělí potvrdili její nadlimitní výskyt. Proto veterináři minulý týden v pátek po prvních informacích ze Slovenska odebrali v Madetě vzorky jak ze šarže odeslané na tamní trh, tak i ze sýrů z posledních dnů.

V současnosti se veterinární dozor ve zpracovatelských závodech, tudíž i v provozech Madety, věnuje prověrce kontrolních systémů výrobců.

"I když se na Slovensku listerie zjistila a výsledky jsou nesmyslné a prokázala se naše pravda, tak určité opatření na nás veterináři budou chtít. Budeme dělat daleko četnější kontroly a ještě zvýšíme sledovanost celého výrobního procesu," uvedl ředitel Madety Milan Teplý.

Bakterie listeria monocytogenes způsobuje onemocnění listeriózou, které může být životu nebezpečné hlavně u dětí a starších lidí, nebo u lidí se sníženou imunitou. V Česku loni a letos na nemoc způsobenou listerií zemřelo celkem 15 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám