Hlavní obsah

Z Vietnamu míří do Česka padělané čokolády

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Do České republiky míří z Vietnamu padělané cukrovinky pod obchodní značkou Orion, která je nejvýznamnějším čokoládovým výrobcem v tuzemsku. Jednu ze zásilek odhalili západočeští celníci. "Při kontrole potravin dovezených z Vietnamu objevili celníci mezi ostatním zbožím 4800 balení různých sladkostí označených ochrannou známkou Orion, kterou vlastní švýcarská firma Nestlé.

Článek

Právní zástupce majitele ochranné známky potvrdil, že známka Orion je na dovezených výrobcích použita neoprávněně," řekla mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová. Poškozená firma se bude bránit. "Zvažujeme právní kroky," potvrdil Právu pracovník pražské advokátní kanceláře, která poškozenou firmu Nestlé ČR zastupuje.

Do doby, než se spor vyřeší, nepustí celníci podle Blahutové cukrovinky do volného oběhu. "Případ celníci šetří pro podezření z trestného činu porušování práv k ochranné známce," dodala mluvčí.

Firma Orion byla založena Františkem Maršnerem roku 1891, když jeho manželka začala vyrábět levné orientální cukrovinky a měla úspěch. Společně založili První českou továrnu na orientální cukrovinky a čokoládu A. Maršner. Firma dobře prosperovala a brzy se zařadila mezi největší cukrovinkářské podniky v Rakousku-Uhersku. Roku 1901 se firma stala akciovou společností. Maršner odešel roku 1912 z vedení firmy a o 5 let později zemřel.

Roku 1928 získala firma svůj dnešní název Orion. Po roce 1945 byly pražské znárodněné firmy sdruženy do Pražských čokoládoven a výroba byla časem koncentrována v továrně firmy Rupa v Modřanech. Po roce 1990 vstoupila do a.s. Čokoládovny firma Nestlé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám