Hlavní obsah

Akcie Zentivy znovu nad 1300 Kč

Právo, Bedřich Choděra
PRAHA

Akcie Zentivy se vrátily nad úroveň 1300 Kč, kde byly naposledy na začátku února. Výrobce léků posílil o 2,02 procenta na 1313 Kč. Také další tituly ve SPAD byly podpořeny v růstu názorem analytiků Deutsche Bank, označující české akcie jako preferované v celém středoevropském regionu, poznamenal Vladimír Vávra ze společnosti Patria Direct.

Článek

Komerční banka zpevnila o 2,12 procenta na 3572 Kč, Telefónica O2 o 1,50 procenta na 543 Kč, Orco o 1,37 procenta na 3396 Kč. Index PX vzrostl o 0,86 procenta na 1694,3 bodu.

Akcie na západoevropských burzách mírně posilovaly. Investoři sledovali makroekonomické údaje hodnotící prosperitu v Evropě a USA. To je klíčové v odhadu, zda a kdy zvýší Evropská centrální banka úrokové sazby a zda tento krok čeká také americkou centrální banku (Fed). Pokládá se téměř za jisté, že ECB zvýší úroky již v březnu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta, některé zdroje naznačují, že by se evropské úroky v polovině roku mohly zvýšit na čtyři procenta.

Švýcarská bankovní skupina UBS oznámila dobré výsledky hospodaření a odkup akcií za 16 miliard franků, její akcie přesto klesly o 2,3 procenta. Výrobce léků Sanofi-Aventis, který má velký podíl v Zentivě, oslabil o 2,5 procenta po obavách investorů z dalšího odkladu uvedení na trh nového léku proti obezitě Acomplia. Plány na akvizice mezi velkými důlními firmami pomohly k růstu kurzů jejich akcií o 1,3 až 1,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám