Hlavní obsah

Obchodní deficit USA loni dosáhl 763 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Deficit zahraničního obchodu Spojených států za rok 2006 stoupl o 6,5 procenta na rekordních 763,6 miliardy dolarů, což je asi 16,5 biliónu korun. Přispěl k tomu vyšší než očekávaný schodek v prosinci, kdy se obnovil růst cen ropy a Američané dovezli rekordní množství spotřebního zboží, automobilů a součástek. Deficit roste postupně v posledních pěti letech.

Článek

I přes nový rekord se růst deficitu loni zpomalil. V roce 2005 schodek vyskočil o 17,3 procenta. "Obchodní schodek s reálným zbožím a na nominální bázi se lepší," shrnul hlavní ekonom FAF Advisors Keith Hembre.

Americký vývoz, který v poslední době využívá silného hospodářského růstu v zahraničí a slabšího dolaru, dosáhl loni za celý rok také rekordu. Proti roku 2005 se zvýšil o 12,8 procenta na 1,44 bilionu dolarů. V samotném prosinci dosáhl rekordních 125,5 miliardy.

Dovoz za celý rok se také posunul na nové maximum a vzrostl o 10,4 procenta na 2,20 bilionu. Schodek obchodu se zbožím dosáhl 836,1 miliardy dolarů a přebytek obchodu se službami byl 72,5 miliardy.

Schodek za samotný prosinec se proti listopadu zvýšil o 5,3 procenta na 61,2 miliardy dolarů. Analytici přitom očekávali za prosinec deficit 59,5 miliardy. V uplynulém roce se tak deficit v jednotlivých měsících dostal nad 60 miliard dolarů desetkrát.

Podle ekonomů si vyšší prosincový schodek obchodu, než se očekávalo, vynutí, aby vláda snížila odhad hospodářského růstu USA za poslední čtvrtletí minulého roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám