Hlavní obsah

Antimonopolní úřad dal strojírenským firmám miliardovou pokutu

Právo, Novinky, Markéta Pudilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Antimonopolní úřad udělil šestnácti strojírenským firmám rekordní pokutu ve výši 979 miliónů korun. Firmy měly domlouvat ceny za plynem izolované spínací ústrojí. Jde například o firmy Hitachi, Alstom, Mitsubishi nebo Siemens. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, firmy jej mohou do 15 dnů napadnout.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Nejvyšší pokutu si odnese Siemens AG, měl by zaplatit 126 miliónů korun. "Dopustili se kartelové dohody, která nemá co do sofistikovanosti, rozsahu a délky trvání v rozhodovací praxi ÚOHS obdoby," řekl místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Kartel šetřila už Evropská komise, která firmám rozdala pokuty za 750 miliónů eur a jednotlivým státům doporučila případy zvlášť prošetřit.

Kartel měl vzniknout v roce 1988 ve Vídni. V ČR trval od roku 2001 do 2004, kdy společnosti uzavřely zakázky za zhruba 700 miliónů korun. Firmy ho podle ÚOHS měly uplatnit například při tendrech na rozvodnu v Mikulově, Kunovicích, Kaplicích, Strakonicích či při elektrifikaci trati Kadaň - Karlovy Vary.

Podle Rudoleckého není vyloučeno, že kartel ve finále poškodil i konečné spotřebitele, kupci zařízení totiž mohli promítnout cenu produktu do sazeb za energie.

Kartel nahlásila společnost ABB, která se jej také účastnila, a využila tzv. leniency program. Podle něj není účastník kartelu, který jej nahlásí a antimonopolní úřad o něm do té doby neví, potrestán.

Scházeli se každých 14 dní

Společnosti se mezi sebou domlouvaly, za jakou cenu budou zařízení prodávat, aby zakázku dostala vždy ta předem dohodnutá.

Členové se scházeli každé dva týdny třeba na letištích nebo v hotelích. Jednou za rok se pak sešli na hlavní schůzce a potvrdili si, že ve spolupráci budou pokračovat.

"Postupem času členové kartelu začali komunikovat i prostřednictvím zakódovaných e-mailů a mobilních telefonů," doplnil Rudolecký.

Pokutované firmy a výše trestů
firmavýše pokuty (v mil. Kč)
Alstom85,6
Areva T SA69,5
Areva T SD58,9
Areva T Holding28,0
Fuji Electric Holdings44,4
Fuji Electric Systems44,4
Hitachi54,6
Hitachi Europe54,6
Japan AE Power Systems Corporation44,4
Mitsubishi75,3
Toshiba70,8
Siemens AG126,6
Siemens Aktiengesellschaft88,8
Siemens Transmission44,4
VA Tech Transmission44,4
Nuova Magrini Galileo44,4
zdroj: ÚOHS

Speciální zařízení

Izolované spínací ústrojí, kterého se kartel týkal, se používá pro některé systémy, jako jsou lékařské přesné stroje či jaderné reaktory. Spínače tu musí být velmi přesné, neovlivněné okolním prostředím. Proto se umisťují do ochranné atmosféry.

Co je to Leniency program ÚOHS:

V rámci tzv. Leniency program může ÚOHS prominout nebo podstatně snížit pokutu účastníkovi dohody, který Úřadu jako první poskytne relevantní informace a důkazy o existenci kartelu.

Účastník dohody musí předložit všechny relevantní informace, které má dispozici, ukončit své jednání nejpozději v okamžiku jejich poskytnutí a vstřícně spolupracovat s Úřadem.

Účastník také nesměl v minulosti činit nátlak na ostatní soutěžitele, aby se ke kartelu připojili.

Ta se navíc používá také jako ochrana proti vysokonapěťovému jiskření, které by pro uvedené systémy bylo smrtící.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám