Hlavní obsah

V Česku se začalo stavět nejvíce bytů v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stavební výroba vzrostla loni v prosinci meziročně o 15,4% oproti listopadovému vzestupu o 7,7 procenta. Růst umožnilo velmi teplé počasí. Firmy také začaly stavět 43 747 bytů, což je o 8,3 procenta více než loni a vůbec nejvíce od roku 1993.

Článek

Nejvíce se staví v Praze a středních Čechách, nejméně na Karlovarsku a Liberecku.

Důvody rozmachu bytového stavebnictví jsou podle ČSÚ stále stejné - příznivá situace na trhu hypoték, výhodné podmínky pro mladé rodiny, a také očekávané změny v DPH na bydlení v roce 2008.

Více se staví nejen bytových domů a rodinných domů ale také například domů s pečovatelskou službou. Naopak klesá počet různých vestaveb či nástaveb. Orientační hodnota staveb povolených v prosinci 2006 byla 34,7 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím 2005 vzrostla o polovinu.

Počet dokončených bytů loni meziročně klesl o 8,1 procenta na 30 187 bytů.

Za růst stavebnictví může počasí

Podle pondělních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), je celkový prosincový růst stavebnictví o 15,4 procenta daný hlavně dobrým počasím. Firmy mohly pracovat téměř tak jako v létě.

Pokud se k číslu ještě připočte vliv počtu pracovních dnů, tak je prosincový růst 18,8 procenta.

Stavební úřady vydaly 11 441 stavebních povolení, což je meziročně o 1,8 procenta méně.

Kromě bytů táhnou stavebnictví také stavby silnic a dálnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám