Hlavní obsah

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR František Koníček rezignoval. Podnik, který se od roku 2004 potýká s problémy kolem tendrů na lesnické práce, řídil Koníček od loňského června. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) rezignaci přijal a řízením státního podniku pověří dočasně Jiřího Holického, který doposud působil jako ředitel krajského inspektorátu LČR Karlovy Vary.

Článek

"Rozhodnutí generálního ředitele Koníčka akceptuji a vnímám jej jako logické vyústění rozdílných názorů na budoucí strategii rozvoje státního podniku Lesy ČR. Ty se týkají oblasti strategie řízení, obchodu se dřevem, způsobu zapojení regionálních zpracovatelů a přípravy střednědobých výběrových řízení na lesnické práce," uvedl k tomu Gandalovič.

Koníček důvody své rezignace odmítl blíže komentovat. "Situace není tak jednoduchá. Chci, aby se to v lesnickém sektoru zklidnilo, nikoliv aby tam byly jakékoliv další nějaké animozity. Důvody jsem sdělil panu ministrovi a komentovat to nechci," řekl Koníček ČTK.

Na pozici generálního ředitele tohoto podniku bude v následujících dnech vypsáno veřejné výběrové řízení.

Rezignaci podal Koníček poté, co ve čtvrtek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl o pozastavení smluv těžařům, kteří vyhráli loňské výběrové řízení na provedení lesnických prací. Zakázky byly v hodnotě několika miliard korun. [celá zpráva]

"Máme pochybnosti, že zadávání veřejných zakázek bylo v souladu se zákonem. V žádném případě se ale nejednalo o zmanipulované řízení, chyb je málo a mají charakter opomenutí," řekl ve čtvrtek novinářům předseda ÚOHS Martin Pecina.

Předběžná opatření se ale netýkají tendrů na odstraňování škod v lesích po lednovém orkánu Kyrill. Firmy tak mohou popadané stromy těžit dál.

Reklama

Související články

Úřad zmrazil Lesům ČR miliardové zakázky

Smlouvy těžařů, kteří vyhráli výběrové řízení státního podniku Lesy České republiky (LČR), na provedení lesnických prací - musí zatím zůstat bez podpisu....

Výběr článků

Načítám