Hlavní obsah

Majitel prodal Setuzu německo-českému Campaspolu

ÚSTÍ NAD LABEM

Firma M. L. Moran prodala společnosti Campaspol podnik Český olej, a s tím tedy i kontrolní balík společnosti Setuza. Novinkám to potvrdila mluvčí Setuzy Marie Logrová. Campaspol je společným podnikem německé společnosti Campa a české Spolchemie. Firma se před časem ucházela o dluh Setuzy, když jej vláda prodávala v tendru, který ale následně zrušila. Prodej ale ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Článek

"Reagovali jsme na atraktivní nabídku Campaspolu. Významným akcionářem této firmy je německá společnost Campa, která se zabývá produkcí bionafty. Setuza tak získává zahraničního strategického majitele, který jí může pomoci s dalším rozvojem," uvedl místopředseda představenstva M. L. Moran Zdeněk Šmejkal.

"Jsme skupina, která se zabývá krizovými projekty a toto byl jeden z nich. Nastartovali jsme některé kroky, na něž může nový vlastník navázat," uvedl dále Šmejkal.

Jan Sotola, mediální zástupce společnosti Via Chem Group, která vlastní 54 procent akcií Spolchemie, řekl: "Krátkodobým cílem je vyvést společnost ze současné nestabilní situace, ukončit probíhající exekuci a uzavřít rychlou dohodu s věřiteli,". Dodal, že investoři do 14 dnů zveřejní plán rychlé revitalizace Setuzy.

Spolchemii možná řídí Pitr

Spekuluje se ale o tom, že Spolchemii ovládají kontroverzní podnikatelé Petr Sisák a Tomáš Pitr, který by se tak mohl znovu zmocnit Setuzy, kterou ovládal do minulého září, kdy ji prodal společnosti Moran.

Pitr, který byl odsouzen za daňové podvody, za Spolchemii v minulosti několikrát jednal, i když nepřiznal, že by ji vlastnil. Stejně ale mluvil i o Setuze.

Sisákovo jméno se zase objevilo v kauzách CS fondů, zkrachovalé Zbrojovky Brno nebo Ekoagrobanky.

Někteří považovali prodej Setuzy Moranu za fiktivní, nadále prý na potravinářskou společnost měli vliv Pitr či lidé kolem něj. To ale Šmejkal v minulosti razantně odmítl.

Setuza je od listopadu v exekuci

Na Setuzu byla v listopadu minulého roku vyhlášena exekuce. Stát se s potravinářskou firmou pře kvůli čtyřmiliardové pohledávce, kterou uplatňuje Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Ta vznikla v devadesátých letech, kdy si společnost půjčila u Investiční a poštovní banky. Pro jejím krachu pohledávku nakonec převzala Česká konsolidační agentura a posléze PGRLF.

Setuza se pokusila spor se státem urovnat a nabídla mu 850 miliónů korun, ministr zemědělství Petr Gandalovič ale minulý týden nabídku odmítl s tím, že firma by musela nabídnout mnohem více.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud rozhodl o exekuci majetku Setuzy

Ústecký okresní soud ve středu vpodvečer prohlásil exekuci na společnost Setuza. Stalo se tak jen několik hodin poté, co o návrhu takového řešení...

Výběr článků

Načítám