Hlavní obsah

Šéf Hyundaie má jít na tři roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Šéf Hyundaie Čong Mong-ku byl odsouzen ke třem letům vězení za vytváření tajných fondů a zpronevěru. Šéf šesté největší automobilky světa se odvolá. Prokuratura pro něj původně žádala až šestiletý trest. Čong Mong-ku byl verdiktem otřesen.

Článek

Šéf firmy vytvářel tajné fondy, do nichž postupně převedl až 103 miliard wonů, což je v přepočtu asi 2,5 miliardy korun. Peníze sloužily k placení lobbistů a také pro jeho osobní potřebu.

Mong-ku byl od dubna 2006 ve vazbě, propuštěn na kauci byl v červnu.

"Soud rozhodl o přísném trestu, protože je třeba vymýtit nelegální a netržní praktiky spojené s minulostí a pomoci Koreji stavět vyspělou ekonomiku," zdůvodnil předseda soudu Kim Dong-oh. Doplnil ale, že nižší trest než navrhovaných šest let zvolil proto, že Mong-ku se velmi zasloužil o rozvoj ekonomiky země.

Akcie společnosti kvůli nejistotě, jak to bude dál s vedením firmy, spadly o tři procenta. Společnost se teď navíc potýká s protesty zaměstnaců a také s nepříznivými ekonomickými vlivy - rostoucím kurzem jihokorejského wonu, kvůli němuž klesají tržby z vývozu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jihokorejští zaměstnanci Hyundaie stávkují

Zaměstnanci automobilky Hyundai začali stávkovat za zvýšení prémií za minulý rok. Jen v pondělí zavře na osm hodin své brány trojice výrobních podniků. Stávka...

Výběr článků

Načítám