Hlavní obsah

Na světě se loni prodala miliarda mobilů

V uplynulém roce se ve světě poprvé vůbec prodala více než miliarda mobilních telefonů. Silný předvánoční odbyt zajistil, že na trh přišlo za celý rok 1,02 miliardy mobilů. Proti 833 miliónům z roku 2005 to představuje nárůst o 22,5 procenta.

Článek

Prvenství si udržela Nokia, druhá byla Motorola a třetí byl Samsung Electronics. Plyne to z průzkumu agentury IDC.

Loňské údaje o prodeji mobilních telefonů v České republice zatím nejsou k dispozici. Ročně se v Česku prodají přes dva milióny mobilů.

Nokia a Motorola na konci roku vykázaly silný nárůst prodeje a zvýšil se jim i podíl na trhu. Druhá Motorola přitom trochu zmírnila náskok Nokie. Ziskové marže ale oběma výrobcům klesly.

Hlavním růstovým faktorem v odvětví byly loni takzvané mladé trhy, jež se na celkových dodávkách podílely více než polovinou. IDC předpokládá, že tento trend bude pokračovat, protože vyspělé trhy se blíží nasycení a rozvíjející se ekonomiky nabízejí příležitost přilákat zákazníky, kteří ještě nikdy vlastní mobil neměli. Nejvíce lidí se mobilní telefony pořizuje v Asii, především v Číně.

Třetinu světového trhu drží Nokia

Nokia v posledním čtvrtletí roku dodala do světa 105,5 miliónu mobilů. Meziročně je to o 26 procent více a znamená to 35,8 procenta světového trhu. Pokles ziskové marže způsobilo vyšší zastoupení levných telefonů pro lidi, kteří si pořizují mobil poprvé.

Motorola ve čtvrtletí dodala 65,7 miliónu mobilů, což představuje nárůst o 47 procent a podíl 22,3 procenta. Dodávky mobilů od třetího Samsungu Electronics vzrostly o 17,6 procenta na 32 milionů, ale jeho podíl na světovém trhu zůstal téměř beze změny na 11 procentech.

Na čtvrté pozici přeskočil Sony Ericsson korejskou LG Electronics. Sony Ericsson měl ve čtvrtletí podle IDC 8,8 procenta světového trhu a LG 5,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám