Hlavní obsah

Australané chtějí koupit uranový důl Rožná na Žďársku

Novinky, The Australian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská společnost Uran z Perthu podle australského serveru The Australian chce koupit uranový důl Rožná. Ten má být podle serveru uzavřen v příštím roce. O koupi jedná společnost, která oznámila také nákup dvou uranových dolů na Ukrajině.

Článek

S Českou republikou jedná společnost o koupi dolu od loňského března. S důlní společností, která uranový důl vlastní, jedná Uran od listopadu. Zástupkyně Uranu, geoložka Kate Hobbsová sdělila, že zatím není jasné, zde budou jednání úspěšná.

Je však přesvědčena, že by se důl nemusel zavírat a těžba by mohla pokračovat ve větších hloubkách. Současná produkce dolu, který byl otevřen v roce 1963, je 370 tun rudy.

Rozhodnutí uzavřít důl padlo před několika lety, kdy byly ceny uranu velmi nízké a chyběly finance na rozvoj těžby. Podle Hobbsové Uran může zvýšit produktivitu dolu za pomoci nových technologií.

Rožná leží na Žďársku.  V roce 1996 rozhodla vláda o ukončení chemické těžby a o rok později začala postupná sanace. Důl měl být uzavřen do 1. ledna 2000, ale pak padlo rozhodnutí dotěžit ložisko do roku 2005, neboť se našla kvalitní ruda. Těžba ale pokračovala i vloni, rudu odebírá ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám