Hlavní obsah

Kalousek: mandatorní výdaje chceme snížit o 30 miliard

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V důsledku daňových reforem, jež chystá vláda Mirka Topolánka, by mandatorní výdaje státního rozpočtu měly už v příštím roce klesnout o 30 miliard korun. V Nedělní partii TV Prima to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Článek

"Není jiné cesty než prosadit změny zákonů o nemocenském pojištění, upravit systém dávek státní a sociální podpory a zpřísnit i vyplácení dávek obcemi na pomoc lidem v nouzi. Lze v tom najít úspory v neprospěch těch, kteří dávek zneužívají," prohlásil Kalousek.

Letošní státní rozpočet počítá s celkovými výdaji 1,04 biliónu korun, z čehož připadá na ty mandatorní 54 procent.

Exministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Nedělní partii připomněl, že už Paroubkova vláda přijala v dávkách pro nezaměstnané opatření, která nabyla účinnosti od letošního 1. ledna. "Motivují lidi, aby si hledali práci, a zvýhodňují rodiny, jejichž alespoň jeden člen pracuje," zdůraznil Sobotka. Podle něj kroky, které chystá Topolánkova vláda, přinesou naopak sociální otřes.

Prioritou zůstává jednotná daň z příjmů

Vládní prioritou číslo jedna jsou reformy na výdajové stránce, zejména zavedení jednotné daně z příjmů.

"O tom budeme v koalici diskutovat souběžně s opatřeními příjmovými, tedy se záměry ve snižování daní. Návrh nezbytných kroků předložíme parlamentu na přelomu března a dubna, tak, aby se to promítlo do státního rozpočtu na rok 2008," sdělil Kalousek.

Ministr financí připustil, že jen zrušením tzv. majetkových daní přijde státní rozpočet o 14 miliard, celkové dopady zavedení jednotné daně z příjmů ve výši 17 až 19 procent lze odhadnout na sto miliard korun.

"Je ale potřeba současně počítat s hospodářským růstem ČR, jenž tento výpadek podstatně zmírní," je přesvědčen Kalousek.

Topolánkova vláda podle něho doufá, že prosadí aspoň šedesát procent z reforem, na nichž se shodla v programovém prohlášení. I k tomu ale ve Sněmovně potřebuje vstřícnost opozice.

"Jsme konstruktivní opozice a nebudeme navrhovat zvyšování sociálních výdajů o miliardy. Od vlády však žádáme, aby, když chce slevit bohatým, nepřenášela daňovou zátěž na lidi s nejnižšími příjmy," reagoval na Kalouskův požadavek vstřícnosti k reformám Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám