V ČR se nejvíce "vyrábí" maso vepřové. Zemědělci loni z poražených prasat získali 334 695 tun masa. V případě hovězího dobytka to bylo 79 233 tun. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

Většina masa jde pro domácí trh, vyváží se jen asi pětina v případě vepřového masa. Mnohem více zemědělci vyvážejí maso hovězí. Loni šlo do zahraničí 39 000 tun, což je polovina celkové produkce.

Co se týče stále oblíbenějšího drůbežího masa, do prodeje ho v roce 2006 šlo 216 111 tun. Zemědělci chovající kuřata si s výdělky nejvíce pohoršili. Jejich výkupní cena klesla v porovnání s rokem 2005 o devět procent. Za kilo dostali zhruba 19 korun. V obchodech stojí kilo kuřete asi 45 korun.

Ačkoliv se to v obchodech plných zahraničních značek mléčných výrobků nezdá, ČR více vyváží než dováží mléčné výrobky, protože mnohé zahraniční potravinářské firmy vyrábějí v tuzemsku. Nejvíce se vyváží do Německa a na Slovensko.