Hlavní obsah

Lesníci se obávají nájezdů zlodějů dřeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dvoudenní nápor sněhu se v lesích rozběhly práce s likvidací polomů. Přispělo k tomu i vyhlášení nouzového stavu vládou v nejvíce postižených oblastech, což umožňuje především největšímu vlastníkovi, Lesům ČR, vypisovat zkrácená výběrová řízení na dřevařské firmy. Lesníky zatím ani tak ale neděsí počasí, jako se spíše obávají nájezdů zlodějů dřeva do poničených lesů.

Článek

"Nebojíme se ani tak drobných krádeží polomového dřeva, jako spíše organizovaných band. Do lesa přijedou v noci s náklaďáky a ukradnou už složené dřevo určené pro dřevozpracující firmy. Již jsme to zažili. Ohlídat dřevo je přitom prakticky nemožné, stejně jako zabránit lidem vstupovat do lesa, i když vědí, že jim v něm po větrné kalamitě hrozí smrtelné nebezpečí," řekl Právu vedoucí střediska Toužim Lesní společnosti Teplá na Karlovarsku Václav Šusta.

Pomůže i policie

Lesníci při ochraně lesů před nelegální těžbou a krádežemi padlého dřeva spoléhají nejen na Lesní stráž, ale i na policii. "Zvýšíme ostrahu na krizových místech, to znamená v oblastech, kde je kalamita největší. Mám tím na mysli například Lipensko. Policisté z jednotlivých obcí a měst budou kromě běžných hlídek zajíždět i k lesům," řekl ředitel Jihočeské policie Bohumil Bezemek. Pokud někdo vstoupí do lesa i přes zákaz, jedná se podle zákona o přestupek a může dostat pokutu až pět tisíc korun.

"Kontroly pohybu osob v lesním porostu budou naše hlídky provádět v rámci běžného výkonu služby," potvrdila i mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová.

V Horní Stropnici na Novohradsku už nasmlouvali pět soukromých part, které se pustily do odstraňování polomů v obecních lesích. "V současné chvíli už na polomech pracuje přes třicet chlapů. Nemám vůbec představu, do kdy by mohli polomy odstranit. Vichřice u nás způsobila škody za šest miliónů korun, ale doufáme, že se nám podaří dost dřeva z polomů prodat," řekl Právu ve čtvrtek starosta Horní Stropnice Václav Kučera (KSČM).

Reklama

Související témata:

Související články

Bouře zdevastovala Krkonošský národní park

Bouře provázená zničujícími přívaly zprvu deště a posléze ve vyšších polohách sněhu, zdevastovala v noci na pátek Krkonošský národní park (KRNAP). Vichr na 1...

Škody na českých lesích nemají obdoby

Noční vichr způsobil v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) největší kalamitu v historii firmy. Podle prvních odhadů vítr poškodil milión metrů...

Výběr článků

Načítám