Hlavní obsah

PRÁVO: Podle ČOI jsou zakázané české termosky bezpečné

Právo, Jakub Svoboda
PRAHA

Termosky zlínské značky Tescoma, které nedávno zakázaly v Itálii prodávat tamní úřady, nejsou pro spotřebitele nebezpečné. Právu to řekl ústřední ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Pěkný.

Článek

Po skončení všech testů termosek inspekce sníží stupeň varování spotřebitelů v informačním systému Evropské komise Rapex na minimum. Italské úřady spolu se zákazem prodeje vydaly pro české termosky varování stupně čtyři, což znamená ohrožení života a zdraví spotřebitele. Jako důvod uvedly, že výrobky obsahují rakovinotvorný azbest.

Riziko přecenili

Podle Pěkného však Italové riziko jednoznačně přecenili. Teoretická možnost vdechnutí azbestu, což by teprve při jeho větším množství mohlo mít karcinogenní účinky, hrozí pouze při rozbití skleněné vložky. Mezi jejími dvěma stěnami jsou ve vakuu tři azbestové vložky o celkové hmotnosti půl gramu.

V nádobě je ho tedy tak malé množství, že jeho jakýkoliv vliv na zdraví uživatele je prakticky vyloučen. Azbestové vložky dávají do svých termosek téměř všichni světoví výrobci.

Konkurenční boj

"Krok italských úřadů, který firmu Tescoma poškodil, je spíše důsledkem konkurenčního boje a vyřizování účtů," prohlásil Pěkný.

To by mohlo souviset i s tím, že zlínská firma, která se řadí mezi významné evropské výrobce kuchyňských výrobků a potřeb pro domácnost, se chystá uvést na trh zcela nový typ termosky. Ta zmiňovaný azbest nebude obsahovat.

Tescoma má v Itálii svou pobočku. Termosky, které tamní úřady označily za nebezpečné, dala na odbornou expertizu do české akreditované laboratoře a současně je až do ukončení všech analýz preventivně stáhla z tuzemského trhu.

Vedení firmy však nepochybuje, že jim výsledky testů dají za pravdu.

"Postup italských úřadů považujeme za velmi nestandardní. Podle jejich logiky by spotřebitelé neměli používat ani třeba žárovky či teploměry. Při jejich rozbití je totiž teoretické riziko ohrožení zdraví stejné, ne-li vyšší než u termosek," řekl Právu vedoucí řízení jakosti firmy Tescoma Ladislav Vaculík.

Reklama

Výběr článků

Načítám