Hlavní obsah

Brusel stále neví, jak snížit emise u aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise stále hledá způsob, jak automobilky donutit, aby u nových vozů snížily objem vypouštěných emisí. Brusel slíbil, že ve středu zveřejní plán na snížení emisí u automobilů. Pozorovatelé však upozorňují na neshody mezi jednotlivými komisaři.

Článek

Eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas se přimlouvá za přijetí legislativy, která by vedla automobilky ke snížení objemu plynů.

Proti je ale zřejmě eurokomisař Günther Verheugen, který má na starosti průmysl. "Pan Verheugen řekl, že legislativa je jednou z možností, ale nemůžete očekávat, že bude přijata v letošním roce," uvedl Verheugenův mluvčí Ton van Lierop.

Dimasova mluvčí Barbara Helfferichová ale zase tvrdí, že "její komisař" ve středu určitou legislativu navrhne. Na středečním zasedání EK se tak na toto téma dá očekávat bouřlivá diskuse.

Brusel požaduje snížení emisí až na úroveň 120 gramů oxidu uhličitého na kilometr do roku 2012. To by se mělo promítnout do výroby každého z nových modelů automobilů.

Zástupci automobilek však pohrozili, že navrhovaná opatření povedou k výraznému zdražení vozidel. U některých modelů by mělo dosahovat i 130 000 korun a týkalo by se především terénních vozidel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám