Hlavní obsah

Akcie ČEZ těsně pod 900 Kč

– PRAHA
Právo, Bedřich Choděra

Akcie energetického koncernu ČEZ se v pátek snažily vrátit se nad hranici 900 Kč, ale marně. Jejich odpolední pokus o obrat nevyšel a tak uzavřely na 899 Kč se ztrátou 0,50 procenta. Podle makléřů stále existuje dost prodejců, hlavně ze zahraničí, kteří brání titulu v cestě vzhůru. Podnik nyní zápolí s nápravou škod po vichřici.

Článek

Také Erste Bank se snažila smazat denní ztráty, ale dosáhla jen stagnace na 1621 Kč. Výběr zisků z předchozích dnů nepřetržitého růstu způsobil, že oslabila Telefónica O2, a to o 0,78 procenta na 507,10 Kč. Větší ztráty zaznamenal Philip Morris (o 1,18 procenta na 11 273 Kč). Dařilo se především realitním firmám. Akcie Orco posílily o 1,03 procenta na 3146 Kč, ECM o 0,21 procenta na 1455 Kč. Index PX klesl o 0,33 procenta na 1618,9 bodu.

Západoevropské burzy téměř po celý den ztrácely, v závěru seancí ale ztráty smazaly. Nedařilo se technologickým firmám, kterým ublížil neuspokojivý výhled hospodaření americké IBM. Projevily se obavy, že podniky v tomto roce nebudou dostatečně investovat do nákupu nové výpočetní techniky a služeb. Nový propad ceny ropy a dalších komodit snížil zájem o akcie důlních zpracovatelských firem.

Pokles indexů měly na svědomí také nečekaně příznivé údaje o stavu americké ekonomiky. Naděje na snížení amerických úroků, což by akciím prospělo, se tak nenaplnily. Investoři se poté vrátili k úvahám o možné nadcházející rozsáhlejší korekci cen akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám