Hlavní obsah

Milión lidí bez proudu, ČEZ i E.ON mají stav nouze

PRAHA

Energetická skupina ČEZ v pátek v sedm ráno vyhlásila stav nouze na území ČR. Kvůli následkům větrné smrště se bez dodávky elektřiny ocitlo 27 procent jejích odběrných míst, což zahrnuje více než milión zákazníků. Stav nouze vyhlásila na svém distribučním území i společnost E.ON. Krize byla i v dodávkách v rámci ropovodu Družba. Ten byl přerušen a ČR musela čerpat ropu ze zásobníků. Před druhou hodinou odpolení byly dodávky obnoveny.

Článek

"Tisíce poruch postihly postupně všechny oblasti. Aktuálně je evidováno tisíce poruch na sítích všech napětí," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Stav nouze podle něj pro dodavatele elektřiny znamená, že mají delší dobu na odstranění poruch a mohou využívat součinnost bezpečnostních složek státu. Zákazníky tento režim nijak neomezuje, poznamenal.

"Práci energetikům ztěžuje silná bouřka, vítr rychlosti orkánu a na některých místech i kroupy. V terénu jsou maximální počty našich pracovníků, jde o více jak 1000 pracovníků, kteří odstraňují vzniklé poruchy způsobené větrem- stromy a větve spadlé do vedení, bouřkou a dalšími povětrnostními vlivy," upřesnil Kříž.

Návrat do normálu

Společnosti ČEZ a E.ON očekávají návrat k normálnímu stavu po výpadcích elektřiny způsobených silnými poryvy větru do neděle. Dopady vichřice označily jako bezprecedentní a přirovnávaly je ke škodám z povodní. Stav nouze by měl být o víkendu určitě odvolán, uvedly na dnešní mimořádné tiskové konferenci ve sněmovně.

Firmě ČEZ se podařilo do 11:00 odstranit asi třetinu poruch a do dnešního večera předpokládá nápravu zhruba 90 procent postižených zákazníků. Vítr způsobil u ČEZ poruchy u 27 procent odběratelů, postiženo bylo asi milion lidí.

E.ON se nejvíce potýká s poruchami v jižních Čechách.

Polovina východních Čech bez proudu

Na východě Čech postihly výpadky elektřiny asi polovinu obyvatel. Některé oblasti jsou stále bez dodávky elektřiny. Nejhorší je situace na Trutnovsku a Semilsku.

"V terénu jsou maximální počty našich pracovníků. Konkrétně jde o 300 lidí poruchové služby a 25 pracovníků se střídá v dispečinku," řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. V noci energetikům práci ztěžovala silná bouřka, vítr rychlosti orkánu a na některých místech i kroupy. Mnohde se tak to oprav ani nemohli hned pustit.

Výpadky i na střední a severní Moravě

Na severní a střední Moravě je bez proudu asi třetina lidí. Silný vítr v této oblasti způsobil více než 255 poruch. Nejvíce postiženými oblastmi jsou Šumpersko, Olomoucko, Novojičínsko, Vsetínsko a Bruntálsko. Ve čtvrtek večer se například bez dodávky elektrického proudu ocitlo 2500 odběrných míst z Frýdlantu nad Ostravicí či 2000 míst ve Studénce na Novojičínsku.

Problémy má také E.ON

Až o desetitisících postižených zákazníků hovoří i společnost E.ON., který dodává energii do rozvodných sítí v Jihočeském a Jihomoravském kraji, na Vysočině a na Zlínsku.

"Z hlediska priorit bude na prvním místě zprovozňování páteřních sítí velmi vysokého napětí a vysokého napětí," uvedl Vladimír Vácha z koncernové komunikace E.ON. Větší aglomerace jsou podle něj postiženy zejména v západní části distribučního území E.ON, tedy v jižních Čechách.

Temelín omezil výrobu

Kvůli závadám na rozvodných linkách musela jaderná elektrárna Temelín v noci na pátek částečně omezit výrobu. "Od půlnoci do pátečních pěti hodin ráno byl 1. blok Temelína zregulován na výkon 780 megawatt," informoval Václav Brom z tiskového oddělení elektrárny.

Ropovod Družba byl mimo provoz

Orkán způsobil na Ukrajině přerušení provozu jižní větve ropovodu Družba. Ten zásobuje ruskou ropu i Českou republiku, která proto začala čerpat surovinu ze zásobníků, které má na Slovensku.

Orkán na Ukrajině přerušil na mnoha místech vedení elektrického proudu. Výpadky jeho dodávek pak způsobily zastavení činnosti několika přečerpávacích stanic na trase ropovodu, oznámily v neděli ráno orgány civilní obrany v oblasti západoukrajinského města Lvov.

Podle informací společnosti Mero, jež provozuje ropovody v ČR, přestala téct ropa vinou orkánu na Slovensko ve čtvrtek kolem 22:00. V pátek před druhou hodinou odpolední se dodávka z Ukrajiny obnovila a do ČR tak ruská ropa opět proudí.

Reklama

Výběr článků

Načítám