Hlavní obsah

ČR loni získala 176 investičních projektů za 114,6 mld.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika v loňském roce prostřednictvím agentury CzechInvest získala 176 investičních projektů, které mají přinést investice za rekordních 114,617 miliardy korun. Projekty, jež dostaly investiční pobídku, by v budoucnu měly vytvořit 34 824 pracovních míst. V roce 2005 agentura CzechInvest zprostředkovala 154 nových zahraničních a tuzemských investičních projektů v hodnotě přes 73 miliard korun.

Článek

Největší loni oznámenou investicí byl záměr jihokorejské automobilky Hyundai vybudovat na severu Moravy automobilový závod. Výše této investice by měla činit přibližně 42 miliard korun. Zhruba čtvrtina projektů, které byly loni podpořené investičními pobídkami, pocházela z České republiky. Česko tak bylo nejčastější zemí původu investic zprostředkovaných CzechInvestem.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman novinářům řekl, že podle kvalifikovaných odhadů celkový objem investic do české ekonomiky loni činil zhruba 780 miliard korun. "Z toho je oněch 114 miliard, které prý přilákají vloni přislíbené investiční pobídky, pouhých 14 procent. A v předchozích letech to bylo ještě méně," uvedl Říman.

Stát by měl v budoucnu podle vládou schválené novely zákona o investičních pobídkách podporovat investice do technologicky náročných provozů, a nikoli do montoven, které často využívají starší strojní zařízení. Zároveň by na investiční pobídky mělo dosáhnout více tuzemských společností.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana by letos měl počet projektů, které dostanou investiční pobídky, kvůli přísnějším parametrům klesnout o 25 až 30 procent. Podle generálního ředitele CzechInvestu Tomáše Hrudy ovlivní pokles investičních projektů také to, že stále více jich směřuje například do oblasti služeb, která není tak náročná na investice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám