Hlavní obsah

Zemřel významný německý podnikatel Rudolf August Oetker

BERLÍN

Jedna z největších postav německého podnikání od druhé světové války Rudolf August Oetker zemřel v úterý v Hamburku ve věku 90 let. Oetkerovi se podařilo vytvořit z rodinné firmy zaměřené na prodej prášku do pečiva velkou potravinářskou společnost.

Článek

Oetker, jehož dědeček vynalezl prášek do pečiva, se narodil 20. září 1916. Rodinný podnik převzal ve válečném roce 1944 ve věku 28 let poté, co jeho matka a nevlastní otec zemřeli při bombovém náletu.

V první poválečné dekádě Oetker rozšířil firmu do spotřební skupiny s širokou nabídkou produktů od šumivého vína a piva po mraženou pizzu a pudinky. Firma je podle svých internetových stránek aktivní ve 35 zemích světa a nabízí 3500 produktů. Oetker a jeho rodina také vlastní luxusní hotel a jsou aktivní i v loďařství.

Časopis Forbes loni odhadl, že hodnota majetku Oetkera a jeho rodiny činí osm miliard dolarů (172 miliard Kč). V roce 1981 předal Oetker řízení firmy svému synovi Augustovi.

Oetker měl celkem osm dětí. Jeho koníčkem bylo sbírání obrazů, a to od starých mistrů až po umělce 19. století. Pomohl financovat např. galerii současného umění v Bielefeldu.

Reklama

Výběr článků

Načítám