Hlavní obsah

Antimonopolní úřad vyšetřuje chovatele drůbeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s několika tuzemskými chovateli drůbeže. Podezřívá je z kartelové dohody při určování cen. Šest podnikatelů loni vyzvali ostatní, aby drůbeží maso na trh nedodávali, pokud jim odběratelé nenabídnou víc než 20 korun za kilo masa.

Článek

Chovatelé tvrdí, že výzvou chtěli přimět obchodní řetězce, aby přistoupily na jejich ceny.

"Je to nesmysl. Jatka drží v rámci celé republiky jednotnou cenu a drží ji už hodně dlouho," reagoval předseda Agrodružstva Jevišovice Bohumír Rada. Správní řízení se týká kromě jeho firmy také společností Agroprodukt, Sušárna Pohořelice, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín a ZEVA Chlístovice. Podle původních informací podepsal výzvu i Promt Modřice, později se však podnik od prohlášení distancoval.

Těchto sedm chovatelů dohromady vyprodukuje asi 50 000 tun drůbežího ročně. Producenti teď dostávají za kilogram živé váhy asi 19 Kč. Výkupní cena zůstávala stejná, i když firmy v posledních týdnech minulého roku utratily asi o 1,50 Kč víc za krmivo a energie. Chovatelé se tak shodují, že za kilogram by potřebovali 21,50 až 22 korun.

"Úřad složitou situaci chovatelů chápe a v šetření ji zohlední, ale šestice firem svým jednáním mohla porušit zákon," míní šéf ÚOHS Martin Pecina. Firmy upozornily, že pokud se ceny nezvýší, budou maso prodávat do zahraničí, kde jim obchodníci nabídnou vyšší ceny.

Antimonopolní úřad hned po vydání prohlášení upozornil na možné problémy se zákonem. Producenti kuřat naopak viní z porušení zákona o hospodářské soutěži obchodní řetězce. Záměrně prý drží nízké ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám