Hlavní obsah

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 7,7 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Míra nezaměstnanosti v prosinci stoupla na 7,7 procenta z listopadových 7,3 procenta. Počet lidí, kteří byli schopni práce stoupl o 21 242 na 421 286. V prosinci roku 2005 byla nezaměstnanost 8,9 procenta. Růst je do značné míry dán tím, že skončily sezónní práce v zemědělství. Informaci v úterý zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Článek

"Nezaměstnanost v ČR je v současnosti na dlouhodobě nejnižší úrovni - v důsledku vysokého a již dlouho trvajícího růstu ekonomiky. V průběhu roku 2007 by měla míra nezaměstnanosti dále klesnout, ekonomika však zároveň stále více naráží na nedostatek pracovních sil - zejména v centrech ekonomického rozvoje, které představuje Praha a další velká města," uvedl ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Jedná se o mírně nižší meziroční nárůst než před rokem. Tehdy stoupla nezaměstananost z listopadu na prosinec z 8,4 procenta na 8,9 procenta. "Nižší prosincové nezaměstnanosti v meziročním srovnání pomohla i extrémně teplá letošní zima - v jejím důsledku se jen minimálně omezila ekonomická aktivita ve stavebnictví," dodává ekonom.

Pokles nezaměstnanosti byl jen na pěti úřadech práce v ČR, na třech úřadech v Praze, jednom v Plzni a jednom v Ostravě. Na druhou stranu počet uchazečů o práci narostl na 72 úřadech. Nejvíce lidí stálo o podporu a novou práci na Litoměřicku, Jesenicku a Jindřichohradecku.

Nejméně lidí je tradičně bez práce v Praze a okolí. Míra se tu pohybuje mezi dvěma až třemi procenty. Lidé, kteří si hledají práci, ji většinou hned najdou, nebo jsou registrováni ti, kteří pracovat ve skutečnosti nechtějí.

Nejvíce lidí je bez zaměstnání na Mostecku (19,5%), Karvinsku (16,9%) a Teplicku (15,7%).

Reklama

Výběr článků

Načítám