Hlavní obsah

Vítkovice investují miliardu do modernizace a rozšíření výroby

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Společnost Vítkovice Heavy Machinery, největší strojírenská dcera skupiny Vítkovice Holding, zahájila bezmála miliardovou investici do modernizace a rozšíření technologického zázemí pro výrobu dílů lodí, větrných elektráren, turbínových hřídelí a dalších strojírenských výrobků s vysokou přidanou hodnotou.

Článek

"Cílem firmy je zejména zrychlit a zlevnit produkci hřídelí pro vrtule větrných elektráren, zalomených hřídelí lodních motorů, vrtulových a spojovacích hřídelí pro pohonné systémy lodí, turbínových hřídelí, ale i dalších produktů. Hlavním důvodem pro realizaci projektu je dlouhodobý dynamický růst poptávky vyžadující navýšení výrobní kapacity a další růst produktivity a rentability výroby," řekl Kamil Kučera, technický ředitel Vítkovice Heavy Machinery.

"Chceme upevnit naše pozice na světových trzích v jednom z nosných oborů podnikání společnosti," dodal.

Investiční pobídka: sleva na dani až půl miliardy

Do sady speciálních zařízení firma investuje 930 miliónů korun. Podle Kučery společnost pro projekt zažádala prostřednictvím agentury CzechInvest o investiční pobídky. Tisková mluvčí CzechInvestu Alžběta Honsová Právu řekla, že investiční pobídka byla firmě v prosinci minulého roku schválena. "Jedná se o investiční pobídku formou slevy na dani až do výše 457 miliónů korun," dodala.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková na dotaz Práva uvedla, že investice bude znamenat vznik asi patnácti nových pracovních míst. "Vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce moderní stroje, zaměstnanost se zvýší jen mírně," poznamenala. Nyní společnost Vítkovice Heavy Machinery zaměstnává kolem 2700 lidí. Podle ředitele regionální kanceláře agentury CzechInvest v Ostravě Tomáše Laciny jsou Vítkovice tradiční zaměstnavatel, který udržuje širokou nabídku pracovních míst v různých oborech a službách. "Podniky skupiny dnes působí v celé řadě průmyslových odvětví a inovace výroby ve Vítkovice Heavy Machinery přinese do oblasti těžkého strojírenství vítané moderní technologie," uvedl Lacina.

Vítkovice nemají nouzi o kontrakty

Vítkovicím se v poslední době podařilo uzavřít několik významných zakázek. Mezi nimi např. na kompletní renovaci elektráren Tušimice a Prunéřov pro společnost ČEZ za 15 miliard korun, stavbu logistického centra poblíž Moskvy, dlouhodobé kontrakty na dodávky zalomených hřídelí pro největší světové producenty lodních motorů a lodí, nebo modernizaci výroby pro největší tuzemskou ocelářskou společnost Mittal Steel Ostrava a hutní firmu Vítkovice Steel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám