Hlavní obsah

Pokles ČEZ rozhodl o trhu

Právo, Bedřich Choděra
PRAHA

Na domácím akciovém trhu ve čtvrtek znovu převážily ztráty. Pokračoval pokles u ČEZ pod dojmem uplatnění části opcí, které drží vedení firmy. Investoři to hodnotili jako signál, že s většími zisky v této firmě v budoucnu již možná nelze počítat. Akcie ČEZ ve čtvrtek oslabily o 1,32 procenta na 955 Kč, index PX klesl o 0,23 procenta na 1614,2 bodu.

Článek

K sestupu nejsilnější emise se přidala také Zentiva a Telefónica O2. Více však ztratil Unipetrol, a to 1,01 procenta, když uzavřel na 235 Kč. Po růstu na mateřském americkém trhu Nasdaq posílily akcie CME (CETV) o 2,28 procenta na 1526 Kč, dále také Orco o 2,50 procenta na 2829 Kč. Akcie Komerční banky již vystoupaly nad 3150 Kč, ale Erste Bank korigovala zisky z předchozího dne.

Evropským akciím se ve čtvrtek nedařilo, indexy většiny burz poněkud ustoupily z nedávných nových maxim. Důvodem byl pokles cen na komoditních trzích, což ovlivnilo těžební a zpracovatelské firmy. Cena ropy propadla na úroveň kolem 58 dolarů za barel. Zlevnily také kovy, především měď. BHP Billiton oslabila o 3,6 procenta, Rio Tinto o 3,5 procenta.

Německý chemický a farmaceutický gigant Merck posílil o 3,8 procenta po informaci, že zvažuje prodej svojí divize generických léků. Mohl by tak získat zhruba čtyři miliardy eur. Z obdobných důvodů (prodej divize) zpevnila také nizozemská chemická skupina Akzo Nobel, a to o 2,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám