Hlavní obsah

Schodek veřejných financí bude v roce 2008 3% HDP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených se v programu společné vlády dohodly na snížení schodku veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu v roce 2008. O tři roky později se již má jednat o 2,6 procenta, stejně tak i v roce 2010.

Foto: Novinky
Článek

Vyplývá to z dokumentu, který ve čtvrtek podepsali lídři koaličních stran. Odborníci odhadují deficit veřejných financí letos na 3,5 procenta HDP a příští rok okolo čtyř procent HDP.

Jednotná sazba údajným lékem

Nová vláda premiéra Mirka Topolánka hodlá zavést jednotnou sazbu daně z příjmu u fyzických i právnických osob, která by měla činit 17 až 19 procent. Kabinet počítá se zachováním dvou sazeb daně z přidané hodnoty. Základní sazba DPH bude 17 až 19 procent, výše snížené sazby se má stanovit dodatečně. Do ní budou zahrnuty vedle nynějšího zboží a služeb ubytovací služby, dřevěné a rostlinné ekobrikety, pelety, štěpka a palivové dříví a technologická zařízení pro lokální výrobu tepelné energie z obnovitelných zdrojů.

Do poloviny roku 2008 chce vláda zrušit daň z dividend, kapitálových výnosů, dědické, darovací (s výjimkou tzv. třetí skupiny), z převodu nemovitostí a daň z nemovitostí ze zemědělské půdy. Obcím prý bude kompenzován výpadek daňových příjmů v zákoně o rozpočtovém určení daní.

Minimální daň bude zrušena

Pro podnikatele chce vláda zrušit do konce příštího roku minimální daň pro osoby samostatně výdělečně činné, snížit vyměřovací základ pro sociální a zdravotní pojištění OSVČ na původních 35 procent, zrušit povinnost zavedení registračních pokladen a umožnit dobrovolné placení nemocenské pro zaměstnavatele s méně než 50 zaměstnanci.

Kabinet chce podle dokumentu průběžně připravovat a "pokud možno i zrealizovat" privatizaci ČSA, Letiště Praha a České pošty. Hodlá rovněž posoudit částečnou privatizaci Českých drah. Bude prý také rozhodnuto o optimálním zapojení hodnoty ČEZ do důchodové reformy.

Limity těžby uhlí zůstanou zachovány

Koalice chce zachovat limitů těžby hnědého uhlí. "Nebudeme plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků," stojí dále v materiálu s tím, že bude ustavena odborná komise, která posoudí energetické potřeby země v dlouhodobém horizontu. Kabinet chce zrušit omezenou odpovědnost provozovatelů jaderných reaktorů za případné škody tak, aby platili tržní pojistné stejně jako jiná průmyslová odvětví.

Od 1. ledna roku 2008 slibuje koalice zavést výnosově neutrální ekologickou daňovou reformu s cílem omezovat energetickou náročnost ekonomiky a povzbudit zaměstnanost snížením vedlejších nákladů práce.

Vláda hodlá omezit provoz kamiónů o víkendech. Tato vozidla nad 7,5 tuny by tak měla celoročně omezené jízdy v pátek odpoledne, v sobotu dopoledne, v neděli odpoledne a během státních svátků.

Do začátku roku 2008 chce vláda zavést mýtné pro všechny vozy nad 3,5 tuny a do začátku roku 2009 zpoplatnit všechny silnice ve správě státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám