Hlavní obsah

Výrobci alkoholu protestují: nejsme národ opilců

Právo, Tomáš Loskot, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Doslova pozdvižení vyvolala mezi výrobci piva a lihovin v Česku čísla zveřejněná nedávno Českým statistickým úřadem (ČSÚ), a zvláště pak jejich zkreslené interpretace v médiích. Podle nich patří Češi mezi největší pijáky alkoholu a jeho spotřeba v ČR stále roste. Je to naopak, tvrdí producenti: spotřeba stagnuje, nebo dokonce mírně klesá.

Článek

Statistici uvedli, že Češi loni vypili v přepočtu 10,2 litru čistého lihu, tedy stoprocentního alkoholu na hlavu, přičemž o rok dříve to bylo "jen" 9,8 litru.

"Český statistický úřad mluví o spotřebě, ale to je značné zkreslení. Za spotřebu se totiž vydává prodej lihovin do distribuční sítě, a to je velký rozdíl," tvrdí například Martin Petrášek, ředitel největší české likérky Stock Plzeň.

Statistický úřad podle něj nešťastně překlopil do statistiky čísla o odbytu lihovin, získaná od prodejců a dovozců alkoholu.. Za "velmi zavádějící" pak Petrášek označil srovnávání dvou let po sobě tehdy, když se zvýší spotřební daň, jako se to stalo v Česku v lednu roku 2004.

"Obchodníci i konzumenti se koncem roku 2003 předzásobili a začátkem roku 2004 nakupovali podstatně méně. Rok 2005 tedy musel být logicky z pohledu odbytu silnější," vysvětlil Petrášek.

"Potvrzuji stagnaci," řekl ČTK obchodní ředitel vizovické firmy Rudolf Jelínek Lumír Zakravač. Kromě nižšího prodeje v roce 2004 po nárůstu spotřební daně vysvětluje loňský růst odbytu alkoholu tím, že se během dvou let snížil prodej "černého" alkoholu. Způsobilo to zejména více kontrol celníků a kolkování. Řada prodejců, kteří dříve nabízeli nezdaněné zboží, už to nedělá a nakupuje legální lihoviny od známých výrobců. 

Pivovarníci poukazují na pivní smrště turistů

"Spotřeba alkoholu v ČR stejně jako tuzemská konzumace piva dlouhodobě stagnuje," oznámili Právu také zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS). Jeho výkonný ředitel Jan Veselý vyzval ke zpřesnění statistik a zohlednění skutečnosti, že desetitisíce zahraničních turistů mířících do Česka k nám jezdí "na pivo".

"To je nejen naším národním nápojem, ale patří vedle historických a kulturních památek k hlavním lákadlům pro návštěvníky ze zahraničí. Právě v tom spočívá určitá nepřesnost jinak spolehlivých statistik: nespecifikují podíl cizinců a Čechů na konzumaci," varuje Veselý.

Loni k nám přijelo nebo naše území přejíždělo přes 100 miliónů osob. Mezi nimi narůstá počet těch, kteří u nás pobývají v průměru více než čtyři dny. Dále u nás krátkodobě nebo dlouhodobě pracuje 310 tisíc lidí z ciziny. Právě v tom spočívá určitá nepřesnost jinak dosti spolehlivých statistik.

Asi nelze přesně zjistit, kolik alkoholu u nás zahraniční návštěvníci zkonzumují, je však jisté, že se nejedná o malé objemy. "Kdybychom jen velmi přibližně počítali průměrnou spotřebu piva u zahraničních turistů v ČR na čtyři piva za celou dobu jejich pobytu, znamenalo by to kolem dvou miliónů hektolitrů zkonzumovaného piva, což se rovná asi 12,5 % veškerého piva vypitého v ČR. Ve spotřebě na hlavu a rok to znamená 20 litrů z oněch průměrných 160 litrů. Domníváme se, že i tento odhad je velmi konzervativní," dodal Veselý. 

Statistici konzumaci Čechů neumí oddělit

ČSÚ s kritikou částečně souhlasí. "Máme k dispozici údaje o tuzemské výrobě včetně pěstitelského pálení, o dovozech a vývozech alkoholu. Samotnou spotřebu Čechů očištěnou od dlouhodobých zásob a nákupů zahraničních turistů z toho vytáhnout neumíme," potvrdil Zdeněk Kobes z ČSÚ, který zmíněnou statistiku zpracovával. Jiná metodika podle něj zatím k dispozici není. Potvrdil, že spotřeba stoprocentního alkoholu dlouhodobě stagnuje kolem čísla 9,9 litru ročně a meziroční výkyvy způsobuje předzásobování obchodů i lidí před zdražováním či daňovými úpravami.

Šéf Stocku Petrášek v této souvislosti prohlásil, že by z celé záležitosti "nedělal vědu", nebýt ovšem toho, že se "věci chopila antialkoholová lobby primáře Nešpora, která okamžitě vydala dramaticky formulovanou zprávu, z níž vyznělo, že jsme národem opilců a alkoholiků".

Psychiatr Karel Nešpor, národní koordinátor Evropského akčního plánu boje proti alkoholismu Světové zdravotnické organizace, před nedávnem uvedl, že spotřeba 10,2 litru stoprocentního alkoholu na hlavu odpovídá 7,8 litru klasických lihovin a k tomu 16,8 litru vína a 163,5 litru piva. Dodal, že na zvýšené spotřebě alkoholu se podílelo především pivo, které je v ČR levnější než některé nealko nápoje. Alkohol je podle něj málo zdaněný a jeho spotřebu navíc zvyšuje masivní reklama.

"Každý soudný člověk jistě souhlasí s tím, že konzumace alkoholu, pokud je přes míru, lidskému zdraví škodí. Stejný názor zastávají i pivovarníci. Na druhé straně je třeba vidět problém pravdivě a nevytvářet katastrofické scénáře o tom, že Češi jsou největšími pijany v Evropě či na světě. Seriózní pohled na statistiky a jejich interpretace ukazují, že tomu tak není," dodal Veselý.

Reklama

Související články

Dospělý muž pije v průměru jedno pivo denně

Češi a Češky holdují pivu rok od roku ve stále menší míře. Ubylo zejména rekordmanů, kteří dokázali na posezení vypít deset a více piv. Pivaři jsou také stále...

Jak předejít kocovině a vyléčit ji

V odbourávání alkoholu existují mezi lidmi velké individuální rozdíly. Proto se s trochou nadsázky dá říct: co člověk, to kocovina, a tedy i recept, jak na ni....

Výběr článků

Načítám